Važna posjeta
31

Šefica britanske diplomatije Liz Truss večeras stiže u Sarajevo: Kakve poruke nosi?

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šefica britanske diplomatije Elizabeth Mary Truss, u javnosti poznatija kao Liz Truss, večeras će doputovati u Sarajevo. Ona će sutra imati niz sastanaka sa bh. zvaničnicima.

Kako saznaje Klix.ba, Truss će u četvrtak ujutru prvo imati sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa ministricom Biserom Turković, nakon čega će se sastati i delegacije MVP BiH i Velike Britanije.

Također je u planu i sastanak s članovima Predsjedništva BiH, kao i susret s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem.

Tokom dana planirano je da Truss sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić položi cvijeće na spomenik ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Svoju posjetu Bosni i Hercegovini britanska ministrica bi trebala završiti u četvrtak navečer, a očekuje se da tokom sastanaka s bh. zvaničnicima prenese važne poruke, naročito onima koji žele destabilizovati državu.

Velika Britanija ima veliki interes za dešavanja u Bosni i Hercegovini, a Liz Truss je i lično zainteresovana za rješavanje problema u BiH, u čemu ima i podršku Britanskog parlamenta.

Kada je Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, njeno ministarstvo je tada obavijestilo javnost o potezu vlade, a Truss poručila da je njihovo ponašanje prijetnja stabilnosti i sigurnosti u cijelom Zapadnom Balkanu.

Nedavno je, govoreći o ruskom utjecaju u svijetu, kazala da je Zapadni Balkan u većem riziku od negativnih posljedica rata u Ukrajini zbog bliskih veza sa Rusijom.