Finale Kupa BiH
113

Tok utakmice: Sarajevo - Velež 3:4 (nakon penala)

N. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Veleža osvojili su Kup BiH pobjedom nad Sarajevom rezultatom 4:3 nakon jedanaesteraca pošto je regularni dio utakmice završen bez golova. Na portalu Klix.ba mogli ste pratiti uživo tekstualni prijenos utakmice.
Osim osvojenog trofeja, to znači da je Velež izborio Evropu što je bio jedan od ciljeva prije početka sezone.

Peta serija: Bodul mirno zabija i donosi izjednačenje na 3:3. Brandao je pogodio i Velež je osvojio Kup BiH!

Četvrta serija: Bogdanović je paradom odbranio udarac Oremuša. Rođeni su u prednosti. Pršeš pogađa bez problema i Velež vodi 3:2.

Treća serija: Šećerović je bio sada siguran, Sarajevo izjednačuje. S druge strane, Dizdarević odlično brani udarac Zvonića. Sada je 2:2.

Druga serija: Varešanović nije realizovao penal. Bogdanović je bio uspješniji uz pomoć stative. S druge strane, Haskić pogađa. Velež vodi 2:1.

Prva serija: Suljić je odlično izveo penal. Sarajevo vodi 1:0. Ovčina uz dosta sreće od prečku pogađa. Sada je 1:1.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

90+2' - Peljto je ponovo iznenadio sve budući da je samo dvije minute produžio drugo poluvrijeme. Ostalo je 0:0 te će penali odlučiti pobjednika Kupa BiH.

90' - Velež opasniji u finišu meča. U međuvremenu, Šabanović je dobio crveni karton! Grubo je startovao na Brandau te mu je to bio drugi žuti karton, odnosno isključenje.

87' - Svi na stadionu i kraj malih ekrana su ubijeđeni da ćemo večeras gledati penale. Ekipe uopšte nemaju imperativ da krenu u posljednje ofanzive za vodstvo.

84' - Dvije izmjene u Sarajevu. Ušli su Bodul i Bagarić, a izašli Hebibović i Ahmetović.

81' - Ulazimo u završnicu meča. Sve smo bliže jedanaestercima. Igra se uglavnom na sredini terena, a treneri već razmišljaju o izmjenama pa shodno tome i prave izmjene. Mujakić je izašao kod Sarajeva, a ušao je Pidro.

78' - Potpuno je opao ritam utakmice. Čini se kako obje ekipe na čelu sa svojim trenerima već razmišljaju o penalima.

73' - Nakon višeminutnog prekida nastavljena je utakmica. Pauzu su iskoristili treneri za izmjene. Pršeš i Vehabović su ušli umjesto Zeljkovića i Anđušića u redovima Veleža, dok je Šećerović zamijenio Kapića na drugoj strani.

70' - Prekid u Zenici! Peljto je morao zaustaviti igru zbog bakljade navijača Sarajeva. Nekoliko baklji je završilo i na terenu stadiona Bilino polje.

66' - Prvi put je i Sarajevo ozbiljnije zaprijetilo u drugom poluvremenu. U šansi se našao Ahmetović, ali nije uspio na kraju uputiti dovoljno jak udarac. Trenutno je 2:2 u šutevima u okvir gola.

64' - Prva velika prilika za Velež na utakmici. Odbrana Sarajeva je loše reagovala, ali je Ovčina glavom loše šutirao glavom i lopta je otišla pored gola.

62' - Nova izmjena u Veležu. Umjesto Džankovića na terenu je Brandao. Očito Dudić pokušava osvježiti svoj napad.

59' - Užasno grub start Lazića zbog kojeg je dobio novi žuti karton na današnjem susretu.

55' - Sve je manje dobre igre, a više grubosti. Sada je žuti karton dobio Đokanović. Vrlo brzo nakon toga Laziću se morala ukazivati pomoć zbog novog grubog starta.

49' - Novi žuti karton, ovaj put za Zvonića nakon prekršaja nad Ahmetovićem.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Dudić se odmah odlučio na izmjenu pa je Haskića uveo u igru umjesto Ćosića.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Sudija Peljto je odlučio da ne produži prvo poluvrijeme ni za minut pa je po isteku 45. poslao igrače u svlačionicu na odmor. Prvo poluvrijeme je proteklo u potpunoj dominaciji Sarajeva koje mora žaliti što nisu postigli niti jedan pogodak nakon brojnih stvorenih prilika.

42' - Sada je svoj udarac iz velike udaljenosti oprobao Kapić. Lopta je ipak otišla visoko iznad gola.

38' - Sada žuti karton i za klupu Veleža, odnosno rezervnog igrača Pršeša jer je burno reagovao nakon jedne situacije uz aut-liniju. Ulazimo u finiš prvog poluvremena.

32' - U samo jednom napadu Sarajevo je moglo tri puta povesti. Pokušavali su Kapić, Hebibović i Suljić, ali su se svaki put ispriječili Veležovi igrači na čelu s golmanom Jovičićem. Gotovo je nevjerovatno da Sarajevo nije povelo nakon brojnih prilika koje su stvorili u prvom poluvremenu.

28' - Solidna prilika za Sarajevo. Suljić je ubacio iz slobodnog udarca, Jovičić je loše procijenio, ali je Dupovac zakasnio pa nije uspio ozbiljnije zaprijetiti.

26' - Fantastična je atmosfera na Bilinom Polju, a finale Kupa gledaju i brojne poznate ličnosti poput Izetbegovića, Zeljkovića, Skake...

25' - Žestoko se igra sada. Peljto pokušava smiriti strasti sa žutim kartonima. Zbog grubih startova javne opomene dobili su Zeljković kod Veleža i Šabanović kod Sarajeva.

19' - Imamo prvi žuti karton na utakmici. Zaradio ga je Dupovac nakon starta nad Džankovićem.

15' - Nevjerovatan promašaj Mujakića! Nakon velike greške odbrane Veleža, Mujakić je došao do lopte iskosa s lijeve strane. Sjurio se prema golmanu te u situaciji kada je mogao uposliti svoje saigrače, odlučio je šutirati. Jovičić je bio uspješniji pa je Sarajevu propala ova velika šansa.

12' - Najvatreniji navijači Veleža grupa Red Army s velikim zakašnjenjem stigla je u Zenicu na najvažniju utakmicu sezone. Oni su krenuli vozom iz Mostara, a u Zenicu su stigli oko 18:35, a to je 25 minuta prije početka susreta. Nakon što su korteom stigli na stadion, zauzeli su svoje mjesto na tribini.

10' - Velež je uspio stabilizovati svoju igru nakon početnih trenutaka. Sada se igra uglavnom na sredini terena.

5' - Horde zla su priredile spektakularnu koreografiju za Želimira Vidovića Kelija u finalu Kupa.

4' - Velež je u velikim problemima. Sarajevo je u samo četiri minute stvorilo dvije velike prilike. Sada je šutirao Hebibović, ali je ponovo lopta otišla pored gola. Očajno otvaranje utakmice za Velež.

3' - Prva velika prilika na utakmici. Šutirao je Kapić, ali je lopta otišla za malo pored gore.

1' - Počela je utakmica u Zenici!

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

18:57 - Intonira se himna Bosne i Hercegovine. Sve je spremno za početak utakmice. Vrijedi istaći da su najvatreniji navijači Veleža Red Army zakasnili te još nisu ušli na stadion.

18:55 - Glavni sudija je Irfan Peljto iz Sarajeva, a pomagat će mu Senad Ibrišimbegović (Travnik) i Arnel Novalić (Doboj). Za ovaj su meč angažovana i dvojica dodatnih sudija iza gola, a to su Ermin Sivac iz Zenice i Mirza Kazlagić iz Cazina.

18:50 - Oba tima nisu uspjela osigurati plasman u Evropu kroz šampionat, pa im je finalna utakmica Kupa jedina preostala prilika da poprave utisak i spase sezonu. Favorita nema, jer Sarajevo igra jednu od najlošijih prvenstvenih sezona u novijoj historiji, zbog čega su u finišu sezone promijenili trenera i pokušat će šok-terapijom razdrmati ekipu u najvažnijoj utakmici. S druge strane, u taboru Rođenih vlada fenomenalna atmosfera i svi su duboko uvjereni da Velež može osvojiti prvi trofej nakon 1986. godine.

18:45 - Oba kluba će večeras imati veliku podršku svojih navijača. Veležovci su već tokom dana okupirali Zenicu te je svima jasno da će Rođeni imati nešto više navijača na svojoj strani.

Međutim, ni Sarajevo neće biti bez podrške, a Horde zla su u Zenicu stigli raznim prijevoznim sredstvima. Nakon što su se skupili na željezničkoj stanici, u korteu su stigli na stadion.

18:40 - U sastavu Veleža je veliki hendikep što se na klupi našao jedan od najboljih igrača ekipe Nermin Haskić koji se ranije žalio na povredu.

Za Rođene će od prve minute igrati: Marko Jovičić, Slaviša Radović, Denis Zvonić, Samir Zeljković, Mehmed Ćosić, Nemanja Anđušić, Haris Ovčina, Dino Hasanović, Alen Dejanović, Arman Džanković i Samir Radovac.

Na klupi su ostali: Slaviša Bogdanović, Adin Bajrić, Omar Pršeš, Tarik Isić, Tarik Šikalo, Nermin Haskić, Brandao, Edo Behabović i Dženan Zajmović.

18:35 - Treneri Fudbalskih klubova Sarajevo i Velež Dženan Uščuplić i Feđa Dudić odabrali su sastave za večerašnje finale. Uščuplić nije mnogo eksperimentisao pa je izveo identičan sastav kao njegov prethodnik na klupi Aleksandar Vasoski u nedavnom derbiju protiv Željezničara (1:1).

Sarajevo će utakmicu početi u sastavu: Belmin Dizdarević, Halid Šabanović, Darko Lazić, Anel Hebibović, Andrej Đokanović, Mersudin Ahmetović, Dal Varešanović, Nihad Mujakić, Amer Dupovac, Rifet Kapić i Asmir Suljić.

Na klupi su: Adnan Kanurić, Selmir Pidro, Mirko Oremuš, Darko Bodul, Krste Velkoski, Adnan Šećerović, Dražen Bagarić, Kerim Palić i Hamza Čataković.

18:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice finala Kupa Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Veleža. Susret se igra na stadionu Bilino Polje u Zenici s početkom u 19:00 sati. Ako je suditi po trenutnoj situaciji, večeras nas očekuje spektakularna atmosfera na stadionu.