Nema sigurnosne prijetnje
193

Putin razgovarao s predsjednikom Finske, poručio mu kako bi ulazak u NATO bila pogrešna odluka

V. K.
Predsjednici Rusije i Finske tokom jednog od ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Predsjednici Rusije i Finske tokom jednog od ranijih sastanaka (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin obavio je danas telefonski razgovor s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom s kojim se dotaknuo teme ulaska Finske u NATO savez.

Kako je saopćeno iz Kremlja, Putin je poručio finskom predsjedniku kako bi otklon Finske od vojne neutralnosti bio pogrešan potez naročito zbog toga što država nema sigurnosnih prijetnji.

"Vladimir Putin je naglasio da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti bilo pogrešno. Takva promjena vanjske politike zemlje mogla bi negativno utjecati na rusko-finske odnose koji su izgrađeni u dobrom duhu. Susjedska i partnerska saradnja dugi niz godina bila je na obostranu korist", saopćeno je iz Ureda ruskog predsjednika.

Osim ulaska Finske u NATO, finski i ruski lider razgovarali su i o sitauciji u Ukrajini.

"Lideri su razgovarali i o situaciji u Ukrajini. Vladimir Putin je posebno podijelio svoju ocjenu stanja pregovaračkog procesa između ruskih i ukrajinskih predstavnika koji je zapravo prekinuo Kijev. Oni ne pokazuju interes za ozbiljan i konstruktivan dijalog", saopćeno je.

Podsjetimo, finska premijerka Sanna Marin i predsjednik Sauli Niinisto prije nekoliko dana organizovali su konferenciju za medije na kojoj su saopćili kako Finska što prije mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u uslijed posljednjih dešavanja i ruske invazije na Ukrajinu.

Odbor za vanjske poslove Finske početkom naredne sedmice upravo će razmatrati pitanje podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO nakon čega bi odluku o tome trebao donijeti i finski parlament što bi trebali biti i prvi koraci koje će država napraviti kada je riječ o ulasku u ovu vojnopolitičku alijansu.