Veliko priznanje
1.3k

Piksi Stojković: Ivica Osim će dobiti ulicu u Beogradu, Srbija će mu se odužiti

H. H.
Dragan Stojković (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Stojković (Foto: T. S./Klix.ba)
Legendarni srbijanski nogometaš i aktuelni selektor Srbije Dragan Stojković najavio je da će Ivica Osim dobiti ulicu u Beogradu.
Prije polaska u Narodno pozorište u Sarajevu na komemoraciju povodom smrti Ivice Osima, delegacija Fudbalskog saveza Srbije, koju čine zamjenik predsjednika Nenad Bjeković i selektor A tima Dragan Stojković, posjetila je ambasadu u Sarajevu i zadržala se u kraćem i prijatnom razgovoru sa ambasadorom Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandrom Đorđevićem.

„Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvjesno da će jedna od ulica u našoj prijestolnici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu. On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čovjeku i fantastičnom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice", rekao je Stojković za FSS.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960., a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

Godine 1970. odlazi u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.