Slamka spasa
23

Vlada FBiH za mostarski aerodrom iz budžeta izdvojila milion KM

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Vlada Federacije BiH je izdvojila milion KM za Aerodrom Mostar koji se bori za opstanak i bilježi propast jedine dogovorene aviolinije na relaciji Mostar-Dusseldorf jer je Eurowings prekinuo prodaju karata zbog nedovoljnog interesa putnika.
Sredstva mostarskom aerodromu koja su zbog teške situacije došla kao "slamka spasa" su odobrena nakon što je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija predložilo, a Vlada FBiH usvojila program utroška sredstava tekućeg transfera Budžeta FBiH za 2022. godinu za unaprjeđenje avio prometa Federacije BiH - JP Aerodrom Mostar d.o.o.
Vlada FBiH
Vlada FBiH

Kako navode iz Vlade FBiH resorno federalno ministarstvo je zaduženo da vrši kontinuiran nadzor utroška sredstava te da sa Aerodromom Mostar potpiše ugovor kojim će biti uređeni način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

"Aerodrom je dužan o utrošku sredstava kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo, te nakon utroška, a najkasnije do 28.februara 2023. godine, sačiniti ukupne izvještaje o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o njihovom usvajanju", navedeno je Vlade Federacije BiH.