Sjednica predsjedništva
1.6k

HDZ zaključio: CIK je nelegalan i na raspolaganju radikalnim bošnjačkim frakcijama

S. Š. U.
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana sjednica Predsjedništva stranke. Zasjedanje je bilo usmjereno na temu Općih izbora i njihovog održavanja.
Iz HDZ-a ističu kako je današnja sjednica održana na Dan Europe podsjećajući na važnost evropskog zajedništva i temeljnih vrijednosti tolerancije.

Na početku sjednice Predsjedništvo HDZ-a BiH izrazilo je duboku solidarnost sa svim sredinama pogođenim nedavnim potresom u Hercegovini te nakon rasprave donijelo zaključke koji se tiču političke situacije u BiH.

Iz HDZ-a BiH pozivaju na stabilizaciju političke situacije u državi postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se uklonili svi oblici diskriminacije i kršenja političkih prava hrvatskog konstitutivnog naroda i svih drugih građana u skladu sa odlukama Ustavnoga suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

"Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako su izmjene Izbornog zakona BiH jedan od ključnih uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa te opću revitalizaciju euroatlantske perspektive BiH", navodi se u saopćenju HDZ-a.

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH

Predsjedništvo stranke izražava duboku zabrinutost zbog pitanja "nezakonitosti i netransparentnosti" tokom nadolazećeg izbornog procesa jer smatraju trenutni sastav CIK-a BiH nelegalnim imajući u vidu, kako ističu, otvorene krađe na Lokalnim izborima u Mostaru 2021. godine.

"Značajan dio članova CIK-a se nedvosmisleno stavio na raspolaganje radikalnim unitarističkim bošnjačkim frakcijama kako bi se ukinula ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata, što je isticano u javnim nastupima njihovih članova. Predsjedništvo HDZ-a BiH drži da raspisivanje Općih izbora u ovim uvjetima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tijela nadležnog za provedbu izbora", navode.

Pozdravili su napore domaćih i međunarodnih aktera za najavljeni nastavak pregovora na visokom nivou oko reforme Izbornog zakona BiH.

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH

"Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako Odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić" i presude Evropskoga suda za ljudska prava nisu implementirane unatoč naporima međunarodnih facilitatora", podsjećaju iz HDZ-a.

Ističu kako je hrvatski pregovarački tim u posljednje dvije godine predložio desetine prijedloga koji u potpunosti rješavaju sve diskriminacije utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava kao i presude domaćih sudova.

Smatraju kako je na sceni sistemsko odbijanje i bojkotiranje reforme onoga što je za njih "neustavni Izborni zakon" od strane dijela "radikalnih bošnjačkih stranaka" koji omogućava da takvo ponašanje otvara "nemjerljivo štetan prostor za nastavak sustavne diskriminacije i političke krađe u Dom(ovima) naroda i Predsjedništvu BiH kao ključnim institucijama za konstitutivne narode".

Mišljenje Predsjedništva HDZ-a je da u institucijama mora postojati paritet i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda.

"Odbijanje dogovora od strane SDA i radikalne unitarističke pretenzije za stvaranjem države po vlastitoj mjeri neće abolirati glavne bošnjačke stranke odgovornosti od nastavka urušavanja institucija i destabilizacije kako entiteta Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine", naglašavaju.

Predsjedništvo HDZ-a nedvosmisleno podržava potpunu implementaciju zaključaka vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) od 19. februara 2022. godine te pozivaju HNS BiH na brzo razmatranje idućih koraka u tom smjeru.

Na kraju saopćenja istakli su snažnu, kontinuiranu i nedvosmislenu solidarnost sa ukrajinskim narodom te još jednom jasno osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu.