Špekuliše se o imenima
282

Zbog saznanja o mogućoj smjeni direktorice Ginexa reagirali rukovodioci i sindikalna organizacija

E. A.
Ginex (Foto: E. A./Klix.ba)
Ginex (Foto: E. A./Klix.ba)
Rukovodioci organizacionih jedinica privrednog društva UNIS Ginex kao i članovi sindikalne organizacije danas su javno reagirali zbog saznanja da će na sjednici Vlade FBIH u četvrtak biti razmatrana smjena direktora ovog privrednog društva zbog razloga koji nikome nisu javno navedeni.

Rukovodioci i sindikalna organizacija u ime 706 radnika ovog privrednog društva zahtijevaju od Vlade i premijera FBIH da prije donošenja bilo kakve odluke o smjeni direktora i uprave Ginexa javno obrazlaže razloge za ovakvu odluku.

Oni sumnjaju da je povod za smjenu direktora Ginexa iskorištavanje trenutne tržišne pozicije kako bi se prodaja, u ovom trenutku, najtraženijeg proizvoda u svijetu, inicijalne kapisle za municiju za malo oružje, preusmjerila sa dugogodišnjih kupaca na novonastale kompanije koje bi preprodajom proizvoda Ginexa svu zaradu od visokih cijena preusmjerili u privatne ruke.

Osim toga, pominju i iskorištavanje akumulirane dobiti društva za finansiranje sumnjivih projekata kako bi se desetine miliona maraka usmjerile sa razvojnih na projekte koji ni na jedan način nisu povezani sa osnovnim i srodnim djelatnostima društva. Tvrde da se nametanjem novih kupaca koji od reference imaju "samo dobre veze u Sarajevu" upropaštava dugoročna održivost i budućnost društva kroz preusmjeravanje isporuka sa dugogodišnjih poslovnih partnera na kompanije bez imena i referenci, te zaustavljanje planova uprave Ginexa na poboljšanju uslova rada, kao i priprema terena za zapošljavanje politički podobnih u izbornoj godini.

Podsjećaju da je UNIS Ginex u prošloj godini zabilježio najbolje rezultate u 70 godina dugoj historiji poslovanja te obim poslovanja povećao za 53,1 posto u odnosu na 2020. godinu. U posljednje dvije godine jedan je najvećih proizvođača inicijalnih kapisli za municiju za malo oružje u svijetu i ključni strateški partner najvećim proizvođačima municije u preko 40 zemalja svijeta, a posebno zemalja EU i SAD-a. Također, globalni lider u ključnom segmentu tržišta municije odnosno inicijalnih kapisli od čije dostupnosti zavisi kompletna globalna proizvodnja municije za vojnu i civilnu upotrebu.

Rukovodioci i sindikalna organizacija ističu da na ovom tržištu već dvije godine vlada nestašica inicijalnih kapisli za malo oružje zbog čega su premium proizvodi koje kompanije mogu nabaviti od svega nekoliko proizvođača u svijetu među kojima je UNIS Ginex jedan od najvećih.

U takvom okruženju Ginex već dvije godine svakodnevno radi sa preko 100 posto projektovanih godišnjih proizvodnih kapaciteta, pišu u reagovanju te ističu da je prošle godine sa usvojenim planom započelo proširenje proizvodnje za 20 posto čime će biti omogućeno da Ginex postane najveći proizvođač inicijalnih kapisli u svijetu, ali da uspješne rezultate ne dijele sva privredna društva u oblasti namjenske industrije kojima je većinski vlasnik Vlada FBIH.

Javnim reagovanje su upozorili Vladu FBIH da kao kolektiv neće dozvoliti da "političari zarad ličnog interesa urušavaju budućnost UNIS Ginexa, a time i građana Goražda".

Klix.ba saznaje da je za petak 29. april zakazana 4. vanredna sjednica Nadzornog odbora Ginexa na kojoj je planirano donošenje odluke o razrješenju direktora privrednog društva Munevere Fočo te imenovanje vršioca dužnosti, a na istoj sjednici trebala bi biti donešena odluka i o raspisivanju javnog oglasa za izbor novog direktora. Već se špekuliše i o imenima, za vršioca dužnosti navodno je planiran Hasan Tafro, dok bi u perspektivi na poziciji direktora mogao biti Alem Omerhodžić, inače član Nadzornog odbora Ginexa.