Sud BiH
94

Mioković: Optužnica protiv Dragana Vikića bazirana na dokumentu sa falsifikovanim potpisom

F. H.
Dragan Mioković, ispred Suda BiH
Dragan Mioković, ispred Suda BiH
Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac koji je prisustvovao izricanju presude komandantu Specijalne jedinice Draganu Vikiću, objavio je detalje o presudi.

Kako je Mioković napisao u obrazoloženju presude sudija je eksplicitno naveo da je optužnica protiv Vikića bazirana na neprotokolisanom dokumentu sa falsifikovanim Vikićevim potpisom.

Komentarisao je kako je to sve što se treba znati o Tužilaštvu BiH, tužiteljicii i Sudu BiH koji je potvrdio optužnicu.

Dragan Vikić je na Sudu Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobođen odgovornosti za ubistvo osam zarobljenika koje je počinjeno u Velikom parku u Sarajevu, 22. aprila 1992. godine.

Optužbi su oslobođeni i tadašnji pomoćnik ministra za uniformisanu policiju Jusuf Pušina, te preipadnici rezervnog sastava policije Nermin Uzunovič i Mladen Čovčić.

Vikićeva braniteljica Adna Dobojlić je također ranije kazala da su i svjedočenja Tužilaštva BiH vrlo upitna.

"Obrazložila sam dokaze koje je Tužilaštvo ulagalo kada je istragu vodio strani tužilac, skoro 70 posto tih iskaza je nezakonito i data su pod prisilom na svjedoke. Smatram te iskaze nezakonitim, a na tim iskazima su se bazirala daljnja ispitivanja postupajuće tužiteljice. Tužilaštvo je moralo da provede istragu o svjedocima koji su davali lažne iskaze i da utvrde i raščiste sve kontradiktornosti", kazala je.