Obilježavanje Dana Grada
28

Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva u Vijećnici: Kako je zapaljen plamen slobode

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva počela je danas u Vijećnici minutom šutnje i odavanjem počasti poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, a svemu je prethodila himna Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, a obratila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Ademović je rekao da su ovogodišnja tema obilježavanja Dana Grada - Sarajevski mostovi, nakon čega je pušten kratki videosnimak Adisa Fejzovića upravo o ovim građevinama koje povezuju obale Miljacke.

Osim gradskih vijećnika, na sjednicu su, između ostalih, pozvani predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, predstavnici ambasada i drugih međunarodnih institucija u BiH, organizacije civilnog društva i boračke organizacije, bivši gradonačelnici te druge zvanice, kao i gosti iz drugih gradova poput gradonačelnika Sofije, Podgorice, Kotora i Dubrovnika.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić govorila je oslobađanju Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

"Podsjetimo se zašto gori vječna vatra i kako je zapaljen plamen slobode. Godinama je ovim našim ulicama tekla krv nedužnih... Da bi se slomio terori rodila sloboda bila je potrebna nezamisliva hrabrost. Kako su snažno fašisti držali sarajevo govori činjenica da su ostali 33 dana prije nego će pasti nacistička Njemačka. Okupator je Sarajevo čuvao sa čak 50.000 vojnika", rekla je ona.

Navodi kako slobodu, za koje se Sarajevo izborilo tada, "nisu ubili kasnije čak ni novi fašisti".

"Čuvajmo naš grad i našu slobodu, neka vječno i slobodno živi naše Sarajevo. Čestitam vam Dan grada Sarajevo.

Gradonačelnica Benjamina Karić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gradonačelnica Benjamina Karić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Nakon govora uslijedio je kratki kulturno-muzički program.

Šestoaprilske nagrade su dobili Privredno društvo za promet i usluge "Alternativa" za doprinos u oblasti privrede, zatim prof. dr. Rifat Škrijelj u oblasti nauke i obrazovanja i prim. dr. Željko Ler u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Uručenje se očekuje tokom svečane sjednice.