Brojne rasprave
29

Sve više transrodnih osoba u ženskom sportu: Nakon Lije Thomas, piše se historija i u ragbiju

D. P.
Ime sportašice nije otkriveno (Foto: Twitter)
Ime sportašice nije otkriveno (Foto: Twitter)
Nakon što je Lia Thomas porušila rekorde u Sjedinjenim Američkim Državama, transrodnu osobu će dobiti i ženski ragbi.

Lia Thomas je izazvala brojne kontroverze i naišla na osude javnosti zbog toga što dominira ženskim plivanjem, iako je rođena kao muško. Međutim, slična stvar desit će se i u ragbiju.

Daily Telegraph javlja da će u Nacionalnoj ligi Australije u ragbiju naredne sezone igrati jedna transrodna sportašica, prva u historiji ragbija.

U ligi je finale ove sezone u fokusu, koje treba da se održi, a nova sezona kreće u augustu sa 150 igračica. Jedna od njih, već je poznato, je sportašica rođena kao muškarac, prenose britanski mediji.

Njena prijava izazvala je brojne rasprave o pravilima. Fanovi na društvenim mrežama su podijeljeni, a pojedini smatraju da bi je trebalo pustiti da igra.

Prema pravilima Nacionalne lige Australije, ne dopušta se diskriminacija transrodnih sportaša tako da nema prepreka da neimenovana sportašica zaigra u narednoj sezoni.

Podsjetimo, transrodni takmičari u ženskom sportu u posljednje vrijeme izazivaju mnoge rasprave. One su u fokus došle nakon što je Lia Thomas dominantno postala državna šampionka NCAA divizije 1 u Sjedinjenim Američkim Državama.