Loša partija
77

Desetkovani rukometaši BiH teško poraženi od Grčke u prvoj utakmici predbaraža za SP

N. K.
Detalj s utakmice u Grčkoj (Foto: Twitter)
Detalj s utakmice u Grčkoj (Foto: Twitter)
Rukometaši Bosne i Hercegovine poraženi su u gostima u prvoj utakmici predbaraža za Svjetsko prvenstvo od selekcije Grčke rezultatom 24:17 pa će tako imati težak zadatak da se nakon revanša u Tuzli plasiraju u baraž protiv Crne Gore.
Prvo poluvrijeme obilježile su brojne greške obje ekipe, mali broj pogodaka i sjajna izdanja dvojice golmana Petrosa Boukovinasa i Benjamina Burića koji su do tada skupili čak po devet odbrana.

Grčka je postigla prvi pogodak na današnjem meču, ali je BiH napravila seriju 3-0 i tako vrlo lagano došla do dva gola prednosti. Ipak, uslijedio je crni niz naših rukometaša u napadu što su iskoristili domaći pa su serijom 4-0 stigli do tri gola prednosti (7:4).

Igralo se potom gol za golom sve do kraja prvog poluvremena koje na kraju riješeno vodstvom Grčke 10:8. U našem timu u prvom poluvremenu istakao se Elmir Građan s tri pogotka, dok nismo imali rješenje za Charalamposa Malliosa koji nam je postigao pet golova iz osam udaraca.

Nisu uspijevali naši rukometaši ni u drugom poluvremenu nametnuti svoj ritam igre, dok su Grci uglavnom bez problema rješavali napade pa su brzo došli i do pet golova razlike (18:13). Do kraja je prednost samo rasla pa je naš tim na kraju doživio težak poraz od sedam golova razlike.

Najbolji kod Grčke bio je Mallios sa čak 13 golova, dok je Christodoulos Mylonas dodao četiri. Odličan je bio i golman Boukovinas sa 17 odbrana. U našem timu Građan je postigao četiri gola, koliko i Stjepan Jozinović. BiH nije pomoglo ni 14 sjajnih odbrana golmana Burića.

Podsjetimo, reprezentacija BiH se uoči ovog meča suočila s velikim problemima, počevši od ostavke selektora Ivice Obrvana do izostanka nekoliko ključnih igrača među kojima su Mirsad Terzić, Josip Perić, Senjamin Burić i Dejan Malinović. Ako se uzme u obzir da se nekoliko igrača oprostilo od dresa s državnim grbom nakon Evropskog prvenstva, reprezentacija BiH je u Grčku otišla s uveliko izmijenjenim igračkim kadrom.

Revanš između rukometaša Bosne i Hercegovine i Grčke igra se u subotu u dvorani Mejdan u Tuzli s početkom u 20:00 sati. Podsjetimo, pobjednik ovog dvomeča igrat će u baražu protiv Crne Gore za odlazak na Svjetsko prvenstvo.