Kraj jedne ere
101

Rusija zvanično napustila Vijeće Evrope: Organizacija provodi antirusku politiku

V. K.
Sjedište Vijeća Evrope (Foto: Shutterstock)
Sjedište Vijeća Evrope (Foto: Shutterstock)
Predstavnici Ruske Federacije obavijestili su generalnu sekretarku Vijeća Evrope Mariju Pejčinović Burić kako se država povlače iz ove institucije.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije, ova odluka je donesena zbog odluke zapadnih zemalja da provode, kako je navedeno, antirusku politiku od početka rata u Ukrajini.

"Države NATO-a i Evropske unije, zloupotrebljavajući svoju većinu u Vijeću Evrope, dosljedno pretvaraju ovu organizaciju u instrument antiruske politike, odbijajući ravnopravan dijalog i sve principe ove institucije", navodi se.

Zbog toga, iz Rusije su saopćili kako ne žele biti članovi ove organizacije.

"Pod takvim uslovima, naša zemlja neće ostati u Vijeću Evrope. Generalnoj sekretarki je 15. marta dostavljeno obavještenje o istupanju Ruske Federacije iz institucije", ističu iz Moskve.

Također, navedeno je kako će oni koji su primorali Rusiju na ovaj korak snositi punu odgovornost za uništavanje zajedničkog humanitarnog i pravnog prostora u Evropi.

"Napuštajući Vijeće Evrope, Rusija ostaje otvorena za pragmatičnu i ravnopravnu interakciju s članicama organizacije po pitanjima od zajedničkog interesa i u okviru onih konvencija koje Rusija odluči nastaviti primjenjivati", naglašava se.

U zaključku se navodi kako će Rusija, nakon izlaska iz Vijeća Evrope, nastaviti da se pridržava već usvojenih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Odredbe glavnih ugovornih pravnih akata Vijeća Evrope uključene su u rusko zakonodavstvo. Rusija je uvijek bila posvećena saradnju u okviru Vijeća Evrope u interesu svojih građana. Tokom godina, zajedničkim naporima, mnogo je urađeno na razvoju ruskog zakonodavstva i prakse sprovođenja zakona kao i jačanja sistema ljudskih prava u našoj zemlji", stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.