Žitnica Evrope
29

Ukrajina zabranjuje izvoz pšenice, zobi i drugih osnovnih prehrambenih proizvoda

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukrajinska vlada zabranila je izvoz pšenice, zobi i drugih osnovnih namirnica koje su ključne za globalnu opskrbu hranom jer vlasti pokušavaju osigurati dovoljno hrane tokom ruske invazije.

Nova pravila o izvozu poljoprivrednih proizvoda uvedena ove sedmice također zabranjuju izvoz prosa, heljde, šećera, žive stoke, te mesa i drugih "nusproizvoda" od goveda, navodi se u saopćenju vlade.

Zabrana izvoza je potrebna kako bi se spriječila "humanitarna kriza u Ukrajini", stabiliziralo tržište i "zadovoljile potrebe stanovništva u kritičnim prehrambenim proizvodima", rekao je Roman Leshchenko, ukrajinski ministar agrarne i prehrambene politike.

To je najnoviji znak da ruska invazija na Ukrajinu ugrožava opskrbu hranom i egzistenciju ljudi u Evropi, Africi i Aziji koji se oslanjaju na poljoprivredna zemljišta u crnomorskom regionu - poznatom kao "svjetska žitnica".

Rusija i Ukrajina zajedno opskrbljuju gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice i ječma, čija cijena je porasla od invazije.

Proizvodi koje šalju prave se u hljeb, rezance i stočnu hranu širom svijeta, a bilo kakva nestašica mogla bi rezultovati nestašicom hrane u zemljama poput Egipta i Libana.

Zabrana izvoza će vjerovatno smanjiti globalne zalihe hrane baš baš u trenutku kad su cijene na najvišem nivou od 2011. godine.