Komesar za proširenje
26

Varhelyi pozvao Bevandu da osigura novac za provođenje izbornog procesa u BiH

S. M.
Oliver Varhelyi (Foto: T. S./Klix.ba)
Oliver Varhelyi (Foto: T. S./Klix.ba)
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi danas je tokom zasjedanja Evropskog parlamenta pozvao ministra finansija u Vijeću ministara BiH Vjekoslava Bevandu da iz budžeta osigura novac za pripremne radnje za organizaciju izbora.

Varhelyi je govorio o potrebi dogovora o izbornoj reformi, s dodatkom da se izbori moraju provesti u oktobru. S tim u vezi pozvao je Vjekoslava Bevandu da odblokira novac iz budžeta namijenjen Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

"Ministar finansija treba brzo da stavi potrebni budžet na raspolaganje Centralnoj izbornoj komisiji za organizovanje izbornih procedura", rekao je Varhelyi.

Čini se da su i u Evropskoj komisiji svjesni da HDZ pokušava blokirati provođenje izbora i dodatno produbiti krizu u BiH, u trenutku najveće političke i sigurnosne krize u svijetu u posljednjih nekoliko decenija.

Podsjećamo, u januaru je ministar Bevanda, kadar HDZ-a, odbio na zahtjev CIK-a dati dio sredstava predviđenih privremenim finansiranjem, a koji se odnose na posebne namjene, odnosno pripremne radnje za organizaciju izbora.

CIK-u bi tako trebala biti odobrena samo ona sredstva za tekuće troškove, koja podrazumijevaju plate zaposlenih i druge fiksne troškove.

Povodom toga danas se još jednom oglasio i predsjednik CIK-a Željko Bakalar koji je kazao da su zahtjevi CIK-a, predstavnika EU, SAD i OSCE-a u BiH za finansiranje izbora upućeni Ministarstvu finansija ostali izignorisani. Dodao je da će se uskoro o tome izjasniti Vijeće ministara BiH.