Potrebno umiriti narod
224

Tineke Strik: Davno zakašnjele sankcije za Dodikov secesionizam potrebno je uvesti odmah

S. M.
Tineke Strik (Foto: D. S./Klix.ba)
Tineke Strik (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni) tokom današnje diskusije o stanju u Bosni i Hercegovini kazala je da davno zakašnjele sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku moraju biti uvedene odmah.

"Odgovor Evrope na rusku agresiju bio je gotovo jedinstven, skoro", kazala je na početku izlaganja Strik.

"Dok je ostatak Evrope razgovarao o sankcijama, lider bosanskih Srba Dodik razgovarao je sa ruskim ambasadorom i ministrom Lavrovom. Dodikovo kontinuirano koketiranje sa Putinom potvrđuje njegovu nezainteresovanost za demokratiju, međunarodni poredak ili evropsku sigurnost", rekla je Strik.

Dodala je da brutalna invazija na Ukrajinu pokazuje potrebu za borbom protiv ruskog utjecaja na Balkanu, jer direktno ugrožava evropsku bezbjednost.

"Davno zakašnjele sankcije za Dodikovu secesionističku agresiju moraju biti uvedene odmah", istakla je Strik.

Istakla je da su građani BiH postali istinski uplašeni, proživljavajući traume iz devedesetih.

"Ruski utjecaj ih također udaljava od EU perspektive, što je pogubno za njihovo pravo da žive u stabilnoj i punopravnoj demokratiji", naglasila je Strik.

U nastavku je kazala da bi snažna podrška bosanskom civilnom društvu i procesu evropskih integracija povećala povjerenje građana u EU te u demokratsku i prosperitetnu budućnost.

"Hajde da se snažno angažujemo sa građanima i kao prvi korak osiguramo slobodne i poštene izbore u oktobru. To bi bio najbolji i najperspektivniji lijek protiv ruskog uplitanja", zaključila je Strik.