Bezizlazna situacija
235

Abramoviču prijeti gubitak Chelseaja ako ne osudi Putina, potencijalni kupci u pripravnosti

H. H.
Abramovič je kupio Chelsea 2003. godine (Foto: EPA-EFE)
Abramovič je kupio Chelsea 2003. godine (Foto: EPA-EFE)
Vlasnik Chelseaja Roman Abramovič morat će osuditi napad Rusije na Ukrajinu ako želi izbjeći sankcije. Isti slučaj je i sa Ališerom Usmanovim, koji finansira Everton.
Sukob između Rusije i Ukrajine imao je dubok utjecaj na britanski nogomet, koji je neraskidivo povezan s ruskom oligarhijom. Slučajevi Romana Abramoviča, vlasnika Chelseaja i Ališera Usmanova, glavnog pokrovitelja Evertona, bili su predmet rasprave u Donjem domu, nakon insistiranja Laburističke stranke.

Prema tvrdnjama uglednog lista The Telegraph, britanski zastupnik Chris Bryant obećao je da neće prestati sa svojim zahtjevom za sankcijama protiv Abramoviča i Usmanova dok oni ne osude ruske napade. To je jedina alternativa za dvojicu poduzetnika ruskog porijekla, koji bi mogli izgubiti sva prava u Britaniji ako to ne učine.

Bryant je iskoristio priliku i zamolio navijače i igrače oba engleska kluba da demonstriraju protiv ruske okupacije. Očekujući moguće proteste, Abramovič se pokušao distancirati od Putina, kako je izvijestio The Telegraph, dok je Usmanov još ranije bio ratoborniji:

"Ponosan sam što poznajem Putina i činjenica da ga ljudi ne vole nije moj problem", izjavio je 2010. godine Usmanov koji ima dio vlasničkog udjela u Evertonu.

To neće biti jedine mjere koje se poduzimaju u Velikoj Britaniji jer se očekuje da će vlada Borisa Johnsona sljedećih dana provesti novi paket sankcija protiv ruskih kompanija. No, imena mogućih kažnjenih još nisu izašla, među kojima se nagađa, mogli bi biti Abramovič i Usmanov.

Situacija je već postala bezizlazna, a čak se i govori o promjeni vlasništva u klubovima.

Najpoznatiji svjetski poslovni medij Bloomberg tvrdi da su ulagači i privatne investicijske kompanije, uključujući neke iz Sjedinjenih Američkih Država, u stanju visoke pripravnosti ako Chelsea, čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 milijardi funti, bude stavljen na prodaju.

U izvještaju se dodaje da je Chelsea već poslao jedan upit ovog mjeseca u vezi s kupovinom kluba, dok je glasnogovornik Plavaca odbio komentarisati ove navode.

Inače, Sofija Abramovič, kćerka vlasnika Chelseaja, uputila je poruku protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, odbacujući odgovornost većine Rusa za ono što se događa u Ukrajini.

Abramovič je svoje bogatstvo izgradio u biznisu s naftom nakon raspada Sovjetskog Saveza, a Chelsea je kupio 2003. godine. Bloomberg tvrdi da sada ima neto vrijednost od 9,7 milijardi funti (13 milijardi dolara).