Zabrinut zbog situacije
201

Najbolji ukrajinski nogometaš poslao poruku Rusiji: Nikad nećemo dati ono što je naše

N. K.
Zinchenko na stadionu Bilino Polje u Zenici (Foto: EPA-EFE)
Zinchenko na stadionu Bilino Polje u Zenici (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski nogometaš Oleksandr Zinchenko oglasio se nakon što je Vladimir Putin priznao ruske seperatističke pokrajine Donjeck i Luhansk te dobio dopuštenje Dume za slanje vojske van granica Rusije.
Zinchenko se oglasio na svom Instagram profilu emotivnom porukom u kojoj je poručio da niko nikad neće moći prisvojiti ono što je njihovo. "Cijeli civilizirani svijet je zabrinut zbog situacije u mojoj državi. Ne mogu ostati po strani i ne pokušati prenijeti svoje mišljenje. Na fotografiji je moja zemlja. Zemlja u kojoj sam rođen, u kojoj sam odrastao. Zemlja čije boje branim na svim međunarodnim takmičenjima. Zemlja koju pokušavamo veličati i razvijati. Zemlja čije granice moraju ostati nepovredive. Moja zemlja pripada Ukrajincima i nikad je niko neće moći prisvojiti. Nikad nećemo dati ono što je naše. Slava Ukrajini", napisao je.

Inače, Zinchenko je igrač Manchester Cityja za koji je ove sezone upisao pet nastupa u Ligi prvaka, dok je u Premiershipu igrao tek osam utakmica.

Dobro su ga zapamtili i navijači Bosne i Hercegovine s utakmice koja je u novembru prošle godine odigrana u Zenici.

Naime, Zinchenko je pola sata prije kraja meča postigao vodeći gol za Ukrajinu protiv BiH (0:2) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.