Traži provjeru
0

Turković: Ako Lavrov ima informacije o plaćenicima iz BiH, nadam se da ih je javio službama

V. K.
Bisera Turković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bisera Turković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković komentirala je izjavu Sergeja Lavrova u kojoj ističe da se plaćenici iz BiH, Albanije i Kosova regrutuju za rat u Ukrajini te je poručila kako će povodom ove informacije poslati službeni upit Ambasadi Rusije.
U kratkom obraćanju, Turković je naglasila kako bi zvaničnici zemalja u javnosti trebali iznositi samo provjerene informacije.

"Mi ćemo uputiti službeni upit Ambasadi Rusije u Sarajevu u vezi sa ovom izjavom. Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH nadam se da ih je i prije nego ih je javno objavio podijelio sa našim sigurnosnim službama", rekla je Turković.

Također, šefica diplomatije BiH je naglasila kako informacije moraju biti provjerene posebno kada govore o drugim državama i posebno kada je u pitanju sigurnost i stabilnost.

Podsjetimo, ruski šef diplomatije je u intervjuu za RT rekao kako Moskva provjerava informacije koje sugeriraju da se "plaćenici regrutiraju za raspoređivanje u Donbasu iz Republike Kosovo, kao i iz Albanije i Bosne i Hercegovine".

Lavrov je komentirao stanje na Zapadnom Balkanu rekavši da je regija "daleko od procvata".

"Kosovo i neki drugi dijelovi Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala. Postoje teroristi, dileri droge. To je mjesto za regrutaciju plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju, uključujući i Sjedinjene Države. Postoje informacije da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, Bosni i Hercegovini i šalju u Donbas, između ostalog, kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže. Sada ponovno provjeravamo tu informaciju", rekao je ministar vanjskih poslova.