Prijedlog Parlamentu BiH
238

SNSD traži niži PDV na osnovne životne namirnice, a viši na luksuz

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SNSD traži da se po hitnom postupku u Parlamentu Bosne i Hercegovine razmatra sniženje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice i lijekove, a snižena porezna stopa bi na snazi bila do kraja ove godine.
Zastupnici ove stranke su već uputili prijedlog da se u Zastupničkom domu Parlamenta bosne i Hercegovine razmatraju izmjene Zakona o PDV-u.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće živitinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana.

Predlaženo je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika (uključujući proizvode za ljepotu i šminku), odjeća i obuća od krzna i kože reptila, nakit i srodni proizvodi, satovi i njihovi dijelovi, luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti, pirotehnički proizvodi za vatromete, oružje i drugo.

U predloženom zakonu je navedeno da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) donosi propis kojima se bliže uređuje šta se, u smislu ovog zakona, smatra dobrim. Definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. decembra 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika.   

Kako su obrazložili, u cilju poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima poskupljenja usljed globalne inflacije i poremećaja na tržištu, predlaže uvođenje niže stope PDV-a na određenu grupu dobara, kao mjera koja ima prvenstveno socijalni karakter.

Ocijenili su da se uvođenjem niže stope PDV-a želi utjecati na sniženje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se osiguralo finansijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene.

U SNSD-u smatraju da će se uvođenjem više stope, koja iznosi 22 posto, na luksuzne proizvode osigurati dodatni prihodi i nadomjestiti procjenjeni gubitak prihoda, što neće utjecati na životni standard građana koji sebi mogu priuštiti kupovinu ovih proizvoda.

U kabinetu predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO-a Vjekoslava Bevande (HDZ) rečeno je Feni da nisu dobili nikakvu novu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u i uvođenju diferencirane stope.

"Ranije je UO UIO dao saglasnost na prednacrt Zakona o PDV-u te je u Upravi završen i nacrt ovog zakona i provedene javne konsultacije nakon čega je sljedeći korak da se UO izjašnjava o Nacrtu zakona o PDV", poručili su iz kabineta predsjedavajućeg UO UIO.

Podsjećamo, predsjednik SDS-a i državni parlamentarac Mirko Šarović je ranije danas izjavio da podržava sniženje stope PDV-a.