Serija "Pad"
22

Milan Marić se prirema za ulogu Žarka Lauševića: Scenarij je kompleksan i glumački izazovan

I. S.
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Milan Marić će glumiti Žarka Lauševića u seriji "Pad", koja je nastala po knjizi "Godina prođe, dan nikad". Snimanje počinje na proljeće, a Marić se trenutno priprema za ulogu.
Serija će imati osam epizoda, a scenarij potpisuju Bojan Vuletić i Petar Mihajlović. Marić je naveo kako mu je isprva ova uloga zvučala veoma izazovno, a da je zatim pomislio : "Au, još jedna uloga o životu čovjeka kojeg svi poznaju i imaju nekakav odnos prema njemu i cijelom tom događaju".

"Ta priča je višesložna, bolna i emotivna te me je zanimalo da čujem od reditelja šta je ideja i da pročitam scenarij. Odluku sam donio kada sam shvatio da se pravi serija samo po motivima Žarkove knjige i tog događaja, a da je fokus priče borba sa samim sobom", kazao je za Blic.

Dodao je da ne poznaje toliko Žarkov život da bi mogao praviti paralele, ali misli da to i nije važno zato što ovaj lik u njihovoj postavci svakako neće biti Žarko.

"Gradimo jedan potpuno fiktivan lik unutar okvira priče o kojoj su svi ponešto čuli. Zadatak glumca je da nađe koliko može sličnosti sa likom kojeg glumi, ali i da sebe izmjesti iz sebe i da otključa neke potpuno nepoznate stvari koje nisu sklone njegovom karakteru i senzibilitetu", rekao je.

Marić je sa Lauševićem radio na seriji "Državni službenik", ali o ovoj ulozi još uvijek nisu razgovarali. Milan je ranije naveo da je u filmu "Toma" prikazao način na koji on vidi ovog pjevača, što ne mora značiti da je on uistinu bio takav. Isti princip primijenit će i na ulogu Lauševića.

"Mislim da je važno da shvatimo da ideja ove serije nije dokumentarna rekonstrukcija tog događaja, nego unutar okvira te tragične priče pokušaj da se dekonstruišu i vrijeme i ljudi unutar tog i takvog ludog vremena", objasnio je.

Knjigu "Godina prođe, dan nikad" je pročitao kada je izašlo prvo izdanje.

"Scenarij je poprilično emotivno kompleksan i glumački izazovan, samim tim je i ogroman izazov za sve nas", zaključio je Marić.