Prizori sa vidikovca
92

Nosač aviona Harry S. Truman glavna atrakcija u Splitu, američki vojnici uživaju u odmoru

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Američki nosač aviona USS Harry S. Truman jučer je uplovio u vode u blizini splitske luke što je izazvalo veliko interesovanje stanovnika ovog grada, ali i turista koji su danas posjetili vidikovac i gledali u nosač koji može prevoziti 90 aviona i helikoptera.

Vidikovac iznad Splita u blizini svetionika danas je vrvio posjetiocima koji su imali jedinstvenu priliku uživo vidjeti ponos američke ratne mornarice, nosač aviona USS Harry S. Truman koji je dobio naziv po 33. američkom predsjedniku.

Mediji su ranije pisali da se radi o rutinskoj posjeti kakva se provodi s ciljem jačanja bilateralnih odnosa SAD i saveznika širom svijeta, a u razgovoru za Klix.ba američki vojnici su nam kazali da su po prvi put u Splitu te da je njihov povratak planiran u ponedjeljak.

"Putovali smo širom svijeta od Londona do Dubaija, a po prvi put smo u Hrvatskoj. U svojoj generaciji prije 20 godina sigurno sam znao 20-30 Bosanaca koji su se školovali u Georgiji. Ovdje je lijepo, ali već u ponedjeljak odlazimo", kazao nam je američki vojnik prilikom šetnje Splitskom rivom.

Osim posade Harry Trumana u Splitsku luku je uplovila i posada norevškog Fridtjof Nansen, a njihovi vojnici već drugi dan upoznavaju Split i kulturu hrvatskog grada s bogatom historijom.