Nastavljaju po starom
41

Zastupnici u NSRS-u predložili zakon o formiranju entitetskog VSTV-a, razmatrat će se 8. februara

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici stranaka vladajuće koalicije u RS-u dostavili su predsjedniku Narodne skupštine, Nedeljku Čubriloviću, Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a, sa zahtjevom da bude razmatran već na idućoj redovnoj sjednici koja je zakazana za 8. februar.

Kako saznaje Srpskainfo, samim Nacrtom zakona je predviđeno da se primjenjuje godinu dana nakon stupanja na snagu. Uz obrazloženje da je taj period neophodan za formiranje vijeća.

"Da bi vijeće moglo da počne sa radom, potrebno je obezbijediti prostorne, materijalne, tehničke i kadrovske uslove koji su neophodni za funkcionisanje savjeta. Također, mora se provesti procedura imenovanja članova savjeta te formirati komisije i radna tijela koja su neophodna za rad, a za realizaciju svih gore navedenih uslova potreban je minimalan period od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona", navode zastupnici u obrazloženju.

Također, objašnjava se kako bi propisivanje roka kraćeg od godinu dovelo u pitanje operativno - tehničku podršku informacionog sistema.

"Opreza radi, propisivanje roka kraćeg od godinu dana dovela bi se u pitanje i operativno tehnička podrška informacionog sistema pravosudnih institucija (sistema za automatsko upravljanje predmetima - CMS) a za koji trenutno podršku pruža VSTV BiH", navode poslanici u obrazloženju.

Također, naglašava se da je za provođenje ovog zakona neophodan dodatni novac iz budžeta RS-a za obezbjeđenje uslova neophodnih za početak rada savjeta.

Zakon predviđa da se VSTV RS sastoji od sudskog i od tužilačkog odjeljenja. Planirano je da savjet ima 11 članova. Četiri se biraju iz reda sudija, četiri iz reda tužilaca u RS-u, a tri člana se biraju tako da po jednog izaberu Vlada, Narodna skupština i Advokatska komora RS-a

"Sastav vijeća u pravilu odražava sastav naroda BiH i polnu zastupljenost u BiH", piše u dokumentu.