Malo tebi, malo više meni
151

Finansijski obračun Federacije kod Kantona Sarajevo: Najteže je kad se lova dijeli

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je na dobrom putu da izmijeni Zakon o javnim prihodima i tako Kantonu Sarajevo oduzme desetine miliona KM. Zbog toga je ova tema danas u parlamentu bila povod za žestoku raspravu, ali i neke žestoke poruke u kojoj je najednoj strani bilo Sarajevo, a na drugoj svi ostali.
Ako ste nekada čuli rečenicu Zenica ili Tuzla radi, Sarajevo se gradi, onda niste mnogo propustili na današnjoj raspravi u federalnom parlamentu. Većina političkih predstavnika izvan Kantona Sarajevo danas je branila tezu o tome kako je neophodno promijeniti zakon o javnim prihodima koji suštinski znači smanivanje količine novca koju prima Sarajevo na osnovu javnih prihoda u korist drugih kantona.

Ovo je tema koja je srušila i stranačke barijere pa se tako za izmjene zakona zalažu na jednoj strani SDA, SDP ili Naša stranka iz Tuzle, a na drugoj strani predstavnici istih stranaka iz Sarajeva nisu toliko blagonakloni da se glavnom gradu smanjuje postotak.

Suštinski koncenzus postoji kada je riječ o potrebi da se pravi novi pravilnik raspodjele, kako bi se ispravile greške učinjene prema nekim kantonima još 2006. godine. Iz drugih kantona mogle su se čuti poruke kako će sada biti pravdenija raspodjela javnog novca što će mnogo značiti, naročito nerazvijenijim kantonima.

Zastupnici koji dolaze iz Sarajeva pak tvrde da se ovim izmjenama zakona radi nova nepravda, ali ovaj put prema glavnom gradu. Argument je da se najviše javnih prihoda ostvaruje i Kantonu Sarajevu, da je u ovom kantonu najviše visoko obrazovnih institucija, da je zdravstvo najbrojnije.

Iz Sarajeva su se čule zamjerke da se nije uzeo ekonomski kriterij kod izglasavanja te da KS zaslužuje i više novca nego što dobija s obzirom na prikupljeni PDV, na javnu potrošnju, na broj djece u školama i tako dalje.

Nesumnjivo je da slabije razvijeni kantoni trebaju pomoć, ali se sada nameće pitanje jesu li neki kantoni ovim nagrađeni. Posebno se to odnosi na kantone koji mnogo slabije uplaćuju PDV.

A koliko je politička rasprava teška kada se radi o novcu pokazala je današnja rasprava. Tako su se mogle čuti poruke zastupnika DF-a Dževada Adžema da je Sarajevo eutaniziralo Goražde te da se radi o univerzalnoj nepravdi.

Prema izmjenama zakona Kanton Sarajevo će na kraju završiti s ponderom 1,3 te će ove godine prihodovati manje minimalno 130 miliona KM. Taj novac će biti raspoređen ostalim kantonima.