Da li ste imali problem?
212

Građani ogorčeni na covid call centar u Sarajevu, tvrde da je nemoguće dobiti doktora

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Koronavirus posljednjih dana velikom brzinom se širi Kantonom Sarajevo što predstavlja i veliki pritisak na zdravstvene ustanove. Ipak, iako s koronom živimo dvije godine, i dalje covid centri u sklopu domova zdravlja imaju problema sa opservacijom pacijenata.

Tome svjedoče usijane telefonske linije covid centara u Kantonu Sarajevo koje su, prema riječima građana, stalno zauzete zbog čega je gotovo nemoguće dobiti doktora s druge strane žice s ciljem zakazivanja termina za testiranje ili odlazak u Covid ambulantu na pregled.

Na društvenim mrežama građani kažu da je jednostavno statistički nemoguće da je telefon zauzet svaki put u bilo koje doba dana, i tako danima, dok su pod visokom temperaturom i imaju simptome covida.

Drugi pak kažu da danima čekaju na rezultate PCR testiranja i da ne znaju šta da rade jer se niko ne javlja. Pacijenti se žale i da ne mogu ostvariti poziv na brojeve koji su namijenjeni za prijavu žalbi.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za Klix.ba su kazali da su u svakodnevnoj komunikaciji s građanima u vezi s navedenim problemima, te da se promptno rješavaju ako su u nadležnosti ovog ministarstva.

"Vaše pitanje je isključivo u nadležnosti menadžmenta ustanove i organizacije rada unutar iste, te Vas upućujemo da se njima obratite", naveli su. Drugim riječima, ovaj problem je do Doma zdravlja KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana u KS potvrđeno je 507 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je testiran 1.781 laboratorijski uzorak. Jedna osoba je preminula od posljedica ove bolesti.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na svojoj posljednjoj sjednici donio je odluku da se nabavi dovoljan broj antigenskih testova, koji će se u narednom periodu koristiti kao dijagnostički dokaz o pozitivnosti ili negativnosti na SARS-CoV-2.

U vezi s tim napravljen je detaljan protokol za sve koji sumnjaju na simptome koronavirusa, a sve možete pronaći ovdje.