Nedavno imao koronu?
145

Na osnovu čega je Đoković dobio medicinsko izuzeće za nastup na Australian Openu?

E. B.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Vijest da je Novak Đoković dobio medicinsko izuzeće za nastup na Australian Openu podijelila je svjetsku javnost - jednima je drago što će najbolji teniser svijeta igrati u Melbourneu, dok drugi smatraju kako je nepravedno da on ima povlašten status.

Australian Open je objavio saopćenje da je Đoković dobio medicinsko izuzeće, te da će nastupiti na prvom Grand Slamu sezone.

U šturom saopćenju ne navodi se tačan razlog zbog kojeg je Srbijanac dobio dozvolu da nevakcinisan igra na turniru, već samo da su dvije ljekarske komisije odobrile Đokoviću medicinsko izuzeće.

Ni Đoković nije pojasnio zbog čega mu je dozvoljeno ono što mnogim drugim teniserima nije.

Prema pravilima jedne od ljekarskih komisija - Australijske tehničke savjetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI) Đoković je imao nekoliko načina da dobije medicinsko izuzeće.

Najrasprostranjenija teorija o kojoj su danima pisali brojni svjetski mediji je da će tražiti medicinsko izuzeće na osnovu toga što je kao dječak bolovao od astme.

No, to se ne može svesti pod "akutno zdravstveno stanje" koje je jedan od razloga zbog kojeg se može dobiti medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Također, Đoković nema ni ostalih velikih zdravstvenih problema, te se kao najlogičnija solucija nameće - da je u posljednjih šest mjeseci bio zaražen koronavirusom.

No, Đoković je javno saopćio samo jednom da je zaražen koronavirusom, a to se desilo u junu 2020. godine.

Da li je najbolji teniser svijeta u posljednjih pola godine bio pozitivan na koronavirus je pitanje na koje samo on zna odgovor.

Teoretski gledano, ako je imao koronu u proteklih pola godine, to se moglo desiti u augustu, krajem septembra, u oktobru ili krajem decembra jer tada nije igrao na turnirima.