Posljednja utrka
37

Tok posljednje utrke Formule 1: Verstappen je prvak!

N. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nakon osam i po mjeseci te 21 utrke došao je dan odluke kada ćemo dobiti ovogodišnjeg prvaka Formule 1. Tekstualni prijenos posljednje utrke sezone u Abu Dhabiju možete uživo pratiti na portalu Klix.ba.

58. krug - Verstappen je vrlo brzo nakon odlaska vozila sigurnosti prestigao Hamiltona u posljednjem krugu i prvi put je postao prvak Formule 1. Kakva drama u završnici.

57. krug - Ipak je promijenjea odluka. Dozvoljeno da se obilaze vozači i vozilo sigurnosti. Imat će Max tako jedan krug da prestigne Hamiltona budući da se vraća na drugo mjesto odmah iza Britanca.

56. krug - Nije dozvoljeno prestizanje vozača koji su bili u boksu. Hamilton je tako veoma blizu osme titule. I dalje vozilo sigurnosti na stazi.

53. krug - Imamo ponovo dramu. Nicholas Latifi je izazvao vozilo sigurnosti udarivši u zid. Verstappen mijenja gume. Očekuje nas drama u posljednjim krugovima jer Hamilton ne može mijenjati gume.

50. krug - Ulazimo u samu završnicu. Hamilton i dalje ima prednost od dvocifrenog broja sekundi. Čini se da samo čudo može spasiti Verstappena i Red Bull. Još osam krugova do kraja.

44. krug - Smanjio je Verstappen prednost, ali je ona i dalje ogromna. Ako ostane ovako, Hamilton će biti prvak. Zanimljivo da Raikkonen vodi u glasanju navijača za vozača dana.

39. krug - Razlika između vozača je sada oko 17 sekundi i ona se smanjuje. Hamilton je dobio poruku da se čuva.

36. krug - Hamilton je i dalje na vodećoj poziciji, dok je Verstappen na drugoj. Perez je trećeplasirani. U međuvremenu iz Mercedesa su "zamolili" organizatore da ne izvode vozilo sigurnosti.

33. krug - Sve su prilike da će Hamilton biti prvak po osmi put. Verstappen je tek nakratko smanjio zaostatak na ispod pet sekundi te se nadaju izlasku vozila sigurnosti kako bi nešto pokušali.

30. krug - I Hamilton i Verstappen sada voze fantastično. Nizozemac je ostvario svoje lično najbolje vrijeme (1:27.904), dok je Hamilton odgovorio najbržim krugom utrke - 1:27.484.

27. krug - Kraj za Kimija Raikkonena. Upravo se povukao s utrke nakon problema s bolidom. Ujedno je ovo kraj karijere za legendarnog Kimija budući da mu je ovo bila posljednja utrka sezone.

24. krug - Nastavlja Hamilton dominirati. Sada ima ponovo najbrži krug utrke - 1:27.663.

21. krug - Perez je sada odradio sjajan posao za Red Bull. Sjajnom vožnjom je usporio Hamiltona što je iskoristio Verstappen te maksimalno se pribliožio Bitancu. Ipak, Hamilton nije puno rizikovao i na kraju je uspio uzeti prvo mjesto, dok je Perez otišao u boks.

16. krug - Hamilton ima pet sekundi prednosti u odnosu na Verstappena. Očekuje se napada Nizozemca na Carlosa Sainza koji je na trećem mjestu.

13. krug - Red Bull je odlučio da Verstappen promijeni gume pa će Nizozemac preći na tvrde. Već u narednom krugu i Mercedes je odgovorio pa je i Hamilton promijenio pneumatike.

10. krug - Hamilton svakim novim krugom povećava razliku i juriša ka rekordnoj osmoj tituli prvaka. Sada ima gotovo pet sekundi prednosti.

7. krug - Povećava se razlika Hamiltona. Sada je već na oko dvije sekunde ispred Verstappena. Britanac je imao i najbrži krug (1:28.550). Srednje tvrdi pneumatici djeluju fantastično.

4. krug - Hamilton je postavio najbrži krug. U međuvremenu se oglasio Verstappen koji je prokomentarisao odluku FIA o incidentu zbog koje su se užarile društvene mreže. Većina navijača smatra da je Hamilton trebao biti sankcionisan.

"Šta rade oni?", zapitao je Max.

1. krug - Sjajan start utrke za Hamiltona koji je odmah prestigao Verstappena i preuzeo prvo mjesto. Međutim, odmah je uslijedio i prvi incident. Došlo je do kontakta između Verstappena i Hamiltona. Međutim, odlučeno je da ne bude nikakvih kazni pa je Hamilton i dalje u vodstvu. Red Bull se za sada neće žaliti na ovu situaciju, dok je Verstappen neuspješno tražio povratak prve pozicije.

13:55 - Sve je spremno za početak utrke. Oči cijelog svijeta su uperena ka Abu Dhabiju gdje ćemo nakon fantastične sezone dobiti prvaka Formule 1.

13:50 - Pred nama je historijski dan zbog uloga za obojicu vozača u jednoj od najluđih sezona u historiji. Naime, Verstappen će pokušati da osvoji svoju prvu titulu i postane prvi nizozemski prvak Formule 1, a 34. u historiji. Za Hamiltona je ulog osma titula kojom bi pretekao Michaela Schumachera.

13:45 - Staza u Abu Dhabiju ima 21 krivinu, a najzanimljivije bi moglo biti odmah nakon startno-ciljnog pravca kada imamo krivinu u lijevo. Ova staza ima dvije DRS zone (zona gdje se smanjuje otpor zraka i povećava se pravolinijska brzina otvaranjem zadnjeg krila).

13:40 - Ruski vozač Nikita Mazepin iz ekipe Haas F1 neće voziti danas. On je zaražen koronavirusom i propustit će posljednju utrku ove sezone. Inače, Mazepin je ove sezone ima čak jedan najbrži krug utrke koji se ne računa za bod jer nije bio u Top 10. Najbrži krug utrke svakako ostaje zapamćen.

13:35 - Verstappen i Hamilton uoči današnjeg okršaja imaju po 369,5 bodova, što znači da koji god od njih ostvari bolji rezultat doći će do naslova prvaka. U slučaju da budu izjednačeni po broju bodova, što i može da se desi u slučaju da zauzmu deveto i deseto mjesto, a da onaj lošije plasirani osvoji bod za najbrži krug, titula ide u ruke Verstappena zbog većeg broja pobjeda. Naime, u dosadašnjem dijelu sezone Red Bullov vozač je slavio u devet navrata, dok je Britanaca pobijedio na osam utrka. Naravno, identično će biti i ukoliko oba vozača ne završe današnju utrku.

13:30 - Poštovani čitatelji portala Klix, dobro došli na tekstualni prijenos posljednje utrke Formule 1 za sezonu 2021. Utrka na kojoj ćemo dobiti i ime prvaka između Maxa Verstappena i Lewis Hamilton vozi se u Abu Dhabiju, a počinje u 14:00 sati.