19 utakmica, 17 golova
332

Ubojiti Bilbija i dalje nije dobar za Peteva: Teško mi pada što ne mogu igrati za svoju zemlju

D. B.
Nemanja Bilbija (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nemanja Bilbija (Foto: G. Š./Klix.ba)
Najbolji strijelac Zrinjskog i Premijer lige BiH, vlasnik nekoliko premijerligaških rekorda, tridesetjednogodišnji Nemanja Bilbija, i dalje nema mjesta u reprezentaciji BiH, jasno je nakon spiska Zmajeva koji je objavio selektor Ivaylo Petev.

Biblija već dugo "hara" bh. prvenstvom i teroriše protivničke odbrane, a ove sezone je je u 19 odigranih premijerligaških utakmica postigao 17 pogodaka te je upisao četiri asistencije. Dodao je i jedan pogodak u jednom nastupu u okviru Kupa BiH. No, uprkos svemu, sjajnog napadača nema na spisku selektora nogometne reprezentacije BiH Ivayla Peteva pa čak ni za prijateljske utakmice uključujući narednu koju naš državni tim igra 18. decembra protiv SAD-a u Los Angelesu.

Nemanja kaže da, poučen iskustvom, nije očekivao poziv u reprezentaciju uprkos svojoj sjajnoj formi i dominaciji Zrinjskog u Premijer ligi BiH.

"Očekivao sam ovakav ishod, jer šta god da napravim u našoj najjačoj ligi, to nije dovoljno", izjavio je razočarani Bilbija.

Voljeli ga ili ne, navijači se većinom slažu da je Nemanja već odavno trebao barem povremeno biti dio našeg državnog tima, posebno u posljednjih nekoliko sezona. Ni sam ne zna zašto je to tako.

"Ni meni nije jasno zašto ne dobijam poziv, iskreno, ne znam šta se događa, a volio bih znati. Ovo je tema za dužu analizu, ali koliko mi je poznato, ja ništa loše nisam uradio", rekao je napadač Zrinjskog.

Kome "smeta" Nemanja Bilbija, nije mu poznato, ali mu nije lako što je zapostavljen.

"Koliko god razmišljao, nemam pravi odgovor na to pitanje, ali mi i dalje teško pada što ne mogu igrati za svoju zemlju. Zaista ne znam da li selektor zna za mene i da li prati moje igre", kazao je razočarani Bilbija.

Zrinjski je ove sezone prava mašina predvođena upravo Nemanjom koji je najzaslužniji za uvjerljivo prvo mjesto nakon jesenjeg dijela prvenstva.

"Ponosni smo na ono što smo dosad uradili, zasluženo imamo 12 bodova prednosti", jasan je bio napadač Plemića.

U posljednje vrijeme se špekuliše da bi trener Sergej Jakirović mogao napustiti klub i preuzeti zagrebački Dinamo.

"Mnogo se priča, treba vidjeti šta je istina. Ukoliko bi trener otišao, to bi bio veliki gubitak za nas", zaključio je Bilbija.