Potrebno usvojiti zakon
143

Aktivisti slanjem pisama parlamentarcima u FBiH pozivaju na zabranu gradnje malih hidroelektrana

N. V.
Aktivisti se fotografišu sa potpisanim pismom i pozivaju druge na društvenim mreža
Aktivisti se fotografišu sa potpisanim pismom i pozivaju druge na društvenim mreža
Aktivisti iz Bosne i Hercegovine koji se bore za zaštitu rijeka od gradnje malih hidroelektrana organizovali su slanje pisama Parlamentu Federacije BiH u kojem pozivaju delegate da u četvrtak glasaju za Zakon o električnoj energiji.

Ovaj zakon bi se 9. decembra trebao naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, a predviđa zabranu gradnje malih hidroelektrana. Njegovo usvajanje bi značilo konačno stavljanje tačke na lošu praksu nebrige o rijekama u BiH tako što bi bilo zabranjeno izdavanje energetskih dozvola za MHE.

Pozitivan utjecaj tog zakona je ogroman s obzirom na to da bi spriječio gradnju više od 100 malih hidroelektrana čime bi se spasilo desetine vodotoka na kojima je planirana gradnja.

U pismu su aktivisti pozvali delegate da zakon usvoje u redovnoj proceduri.

Jedna od aktivistkinja koja je poslala pismo je i Lejla Kusturica koja je na svom Facebooku objavila fotografiju potpisanog pisma u kojem je uputila i druge kako se mogu pridružiti ovoj borbi.

Osim nje, pismo su poslale i 22 organizacije koje brane rijeke u BiH, kao i mještani iz dolina rijeka koje su ugrožene.

Na ovom linku i vi možete pronaći pismo koje, ukoliko se slažete sa zabranom gradnje malih hidrocentrala, trebate ištampati i potpisati, zatim skeniranog poslati na email [email protected]. Također, možete ga odnijeti i fizički, na protokol Parlamenta FBiH.