Akcija "Zenicatrans"
26

SIPA objavila detalje akcije u Zenici, pretresi na 11 lokacija

G. M.
SIPA pretresla Kasumovuićevu kuću (Foto: E. M./Klix.ba)
SIPA pretresla Kasumovuićevu kuću (Foto: E. M./Klix.ba)
Policijski službenici SIPA-e danas su započeli pretrese na 11 lokacija na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, oštećenja povjerilaca, prouzrokovanja stečaja i nesavjesnog rada u službi.
Riječ je o djelima iz Krivičnog zakona FBiH. U operativnoj akciji "Zenicatrans" policijski službenici SIPA-e vrše pretrese stambenih i službenih prostorija, u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, odnosno dokumentovanja nezakonitih aktivnosti službenih i odgovornih osoba u Gradu Zenica, saopćeno je iz SIPA-e.

Pretresi se vrše po naredbi Kantonalnog suda u Zenici i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

"Uzimajuću u obzir to da su aktivnosti policijskih službenika u toku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informisana naknadno", navedeno je iz SIPA-e.

Klix.ba je jutros objavio da SIPA na području Zenice provodi akciju čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Fuad Kasumović. Kako saznaje Klix.ba, uhapšeno je nekoliko osoba, dok Kasumović nije pronađen na adresi stanovanja niti je dostupan na telefon, kao ni njegova saradnica.

Kasumović se nešto kasnije oglasio na Facebooku, gdje je potvrdio da je "pod pratnjom policije".