Pandemija
35

Zbog omikron soja zemlje širom svijeta ograničavaju putovanja iz Južne Afrike

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zemlje širom svijeta odlučile su u petak ograničiti putovanja iz Južne Afrike u svom nastojanju da zadrže novoidentifikovanu, i očigledno značajno razvijenu, varijantu koronavirusa, nazvanu omikron, od prelaska granica i većeg širenja.
Do sada je identifikovano samo nekoliko desetina slučajeva nove varijante u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu. Iako još nema dokaza da je ova varijanta zaraznija ili smrtonosnija, ili da bi mogla umanjiti zaštitnu moć vakcina, nesigurnost u vezi s tim pitanjima bila je jedan od faktora u brzini kretanja zemalja prema ograničenjima.

U prošlosti, vladama su bili potrebni dani, sedmice ili mjeseci da izdaju ograničenja putovanja kao odgovor na nove varijante.

Međutim, ovaj put ograničenja su uslijedila samo nekoliko sati nakon objave iz Južne Afrike te je najmanje 10 zemalja širom svijeta najavilo mjere prije nego što su južnoafrički naučnici u petak završili sastanak sa stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije o ovoj varijanti.

Zemlje koje su zaustavile ili ograničile letove iz Južne Afrike su Bahrein, Belgija, Britanija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Izrael, Italija, Japan, Malta, Nizozemska, Hong Kong, Filipini i Singapur.

Ranije u petak, Evropska komisija je predložila da zemlje članice u nuždi "zakoče putovanja iz zemalja južne Afrike" i drugih pogođenih zemalja kako bi ograničile širenje nove varijante.

"Sva zračna putovanja u ove zemlje bi trebala biti obustavljena dok ne budemo imali jasno razumijevanje opasnosti koju predstavlja ova nova varijanta", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica izvršnog ogranka Evropske unije u izjavi.

"I putnici koji se vraćaju iz ove regije trebali bi poštovati stroga pravila karantina", kazala je.

Zemlje u Evropi, ponovo epicentar pandemije, nisu gubile vrijeme i među prvima su objavile zabranu putovanja. Britanija je svoje ograničenje objavila u četvrtak, a stupilo je na snagu u petak.

Južna Afrika je u saopćenju rekla da će pozvati Britaniju da preispita svoja ograničenja putovanja, rekavši da "čak i WHO tek treba da savjetuje o sljedećim koracima", ali ta žalba došla je prije navale drugih zabrana iz drugih zemalja.

Svjetska zdravstvena organizacija je u petak navečer saopćila da je nova varijanta "zabrinjavajuća" i dala joj ime omikron.

"Ova varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće", navodi WHO u zvaničnom opisu.

"Preliminarni dokazi ukazuju na povećan rizik od ponovne infekcije ovom varijantom, u poređenju s drugim varijantama", dodaje se.

Ipak, čak i epidemiolozi koji su najoštrije pozivali na zaštitu od virusa pozvali su u petak na smirivanje reakcija, napominjući da se o ovoj varijanti malo zna i da je nekoliko naizgled prijetećih varijanti došlo i nestalo posljednjih mjeseci.

"U suštini ništa se ne zna o novoj varijanti", napisao je Roberto Burioni, vodeći italijanski virolog na Twitteru, dodajući da ljudi ne bi trebalo da paniče.