Akademija u Sarajevu
183

SDP povodom Dana državnosti: Naša BiH je srce Evrope, uvijek bila i tako će i ostati

FENA
Foto: SDP
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo večeras je organizirao Akademiju povodom Dana državnosti BiH. na kojoj je predsjednik stranke Nermin Nikšić rekao da je borba za BiH borba za dobrosusjedske odnose i međusobno uvažavanje na principima jednakosti, iskrenosti i istine.

Podsjetio je da je prije 78 godina, 25. novembra 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnost i udareni temelji savremene, nezavisne Bosne i Hercegovine.

"Bilo je to vrijeme kada je ogroman dio teritorije BiH porobljen, poharan i okupiran od strane tuđinske, fašističke sile i njihovih domaćih sluga. Ipak, 247 Bosanaca i Hercegovaca su u najgorim okolnostima, suočeni s malim izgledima za uspjeh pokazali da BiH nije nikakav zbir tri odvojena, različita plemena. Oni su potvrdili da je BiH, njena državnost, zajedništvo svih koji u njoj žive i dijele zajedničke sudbine kroz historiju, ideal i istina koja ih vodi, okuplja i nosi u borbi protiv nadmoćnog neprijatelja", rekao je Nikšić.

Dodao je da su članovi SDP-a uvijek bili nosioci temeljnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, pluralnosti, uzajamnosti, jedinstva i građanskog svjetonazora sa svim šta on podrazumijeva.

"Večeras još jednom pokazujemo koliko volimo svoju domovinu, koliko ćemo se uvijek boriti za ono što je ispravno i sačuvamo našu antifašističku slavnu istoriju i prošlost, ali u isto vrijeme smatramo podjenako važnim borbu za svijetlu evropsku budućnost. Naša BiH je srce Evrope uvijek bila i tako će i ostati. Večeras želimo poslati poruku zajedništva i da svi zajedno idemo u bolju budućnost i da ćemo sa mladima njegovati ideju antifašizma", kazala je potpredsjednica SDP-a i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Adnan Šteta naglasio je da je BiH jedinstvena i država svih njenih građana neovisno ko se kako zove.

"Svi znamo da su na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a donešene velike stvari i utemeljeni osnovni principi BiH. Nažalost u međuvremenu, u proteklih 25 godina, desilo se mnogo ružnih stvari, te je na nama, našim generacijama da se vratimo tim načelima. Moramo puno bolje živjeti nego što danas živimo", poručio je Šteta.

Svečanost je uveličao i beogrdski političar Đorđo Žujović, koji je nedavno uništio mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u gradu Srbije.