Trgovina drogom
58

Pritvor za uhapšene u akciji "Transporter", Mektićev bivši savjetnik imao povjerljive papire OSA-e

N. V.
Sud Bosne i Hercegovine je odredio pritvor šestorici uhapšenih u akciji "Transporter", a dok se za Petrom Dukićem kod kojeg je pronađeno više stotina kilograma skanka, još uvijek traga. Oni se terete za promet opojnim drogama, a postupajući državni tužilac Dubravko Čampara pojasnio je na koji način je ova kriminalna organizacija djelovala.
Navodno se na čelu ove grupe nalazi bivši savjetnik Dragana Mektića Bojan Cvijetić. Kod njega su pronađeni i povjerljivi dokumenti OSA-e o kriminalnim organizacijama na Zapadnom Balkanu.

Osim Cvijetića, uhapšeni su još Mladen Milovanović, Saša Rađević, Aleksandar Nikolić, Ivan Jurić i Dragan Kresojević, potvrdio je ovo za Klix.ba tužilac Dubravko Čampara.

U njihovim porodičnim kućama i poslovnim objektima u Republici Srpskoj je pronađeno ukupno 300 kg skanka, velika suma novca i skupocjeni automobili, a posebnim istražnim radnjama zadukomentovano je i posjedovanje pet do šest kg kokaina. Tužilac Čampara je pronađene dokaze ocijenio kao "kap u moru" jer je grupa imala namjeru da još pet tona prebaci u druge zemlje EU.

Kako pišu Nezavisne novine, a prema riječima Čampare, oni su od narko kartela iz Južne Amerike, preko Evrope, u BiH nabavljali na tone kokaina.

Na čelu organizacije je bio Mektićev savjetnik. Odbjegli Banjalučanin Petar Dukić je bio onaj koji nabavlja drogu, koja je kasnije rasparčavanja u Banjoj Luci i Sarajevu. Aleksandar Nikolić je imao ulogu u daljoj distribuciji u Sarajevu.

Oni su skupocjena vozila koristili kao polog za kupovinu droge na području Albanije i Crne Gore, a kontakt im je bio i Ekrem Bajrami iz Albanije. Kilogram kokaina kretao se od 35 do 38 hiljada eura.