Poboljšanje saobraćaja
333

U Sarajevu počelo spajanje 9. transverzale i autoputa: Cilj je rasteretiti gužve

B. R.
U Sarajevu počelo spajanje 9. transverzale i autoputa (Foto: Vlada KS)
U Sarajevu počelo spajanje 9. transverzale i autoputa (Foto: Vlada KS)
U Sarajevu je danas počelo spajanje Devete transverzale i Autoputa A1, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Napomenuto je da su radovi za spajanje ove dvije saobraćajnice počeli nakon što je u oktobru potpisan ugovor za izvođenje radova. Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je poručio da će se ovim znatno poboljšati saobraćajna infrastruktura.

"Ovo je veliki projekt koji prvenstveno ima za cilj rasterećenje gužvi u našem gradu, a koji će uveliko poboljšati sigurnost u saobraćaju. Izgradnjom spoja Devete transverzale sa Autoputem A1 spojit će se dvije cjeline Novog Grada, koje su trenutno izložene velikim gužvama", rekao je ministar Šteta.

Izvođač radova je firma Euro-Asfalt, a rok za završetak radova je 365 dana.

"Velika je važnost ovog projekta koji je kompleksan zbog same izrade, ali najviše zbog velikog broja podzemnih instalacija te njihovog izmještanja tokom gradnje. Nakon završetka radova rasteretit ćemo u ulaz u Sarajevo, kao i raskrsnicu za Boljakov Potok", istakao je Mahir Oruč iz Euro-Asfalta.

Ukupna dužina trase na kojoj će se izvoditi radovi je, kako je istaknuto, 650 metara, a vrijednost ovog projekta iznosi 3.972.684 eura.

"Do sada su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo u Devetu transverzalu uložili skoro 14 miliona KM. Nastavit ćemo ulaganja u saobraćajnu infrastrukuru, a kada je riječ o spajanju sa Devetom transverzalom, trenutno se priprema tehnička dokumentacija za kružni tok u ulici Džemala Bijedića, čija je realizacija planirana sljedeće godine. Završetkom i tog projekta dobit ćemo potpuno zaokruženu infrastrukturnu cjelinu", obrazložio je ministar Šteta.

Dodao je i kako je do sada u rekonstrukciju saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa od strane uloženo oko šest miliona KM. Projekt izgradnje spoja Devete transverzale i Autoputa A1 finansira s eiz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a nadzor vrše JV IRD Engineering i PPG, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.