Preporuka za postupanje
42

Civilna zaštita KS pozvala građane da odmah preduzmu preventivne mjere zbog najavljenih padavina

B. R.
Za 8. i 9. novembar prognozirane nove padavine u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Za 8. i 9. novembar prognozirane nove padavine u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo poručili su svim pravnim i fizičkim licima da, kako su naveli, odmah preduzmu preventivne mjere od kišnih padavina.
Ovo su naveli u preporuci s obzirom na to da se prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) sutra, 8. novembra, i 9. novembra očekuju padavine.

"Preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da odmah u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih nesreća, preduzmu neophodne mjere zaštite od kišnih padavina (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstva za brzi odgovor na najavljene kišne padavine), jer će se tako stvoriti pretpostavke za učinkovitiju i bržu reakciju svih subjekata sistema zaštite i spašavanja", ukazali su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Posebno su apelovali općinskim službama civilne zaštite da također odmah stave svoje snage u pripravnost, a kako bi bile spremne.

Podsjećamo, ranije danas su iz Općine Ilidža saopćili da se njihova civilna zaštita već priprema za moguća pogoršanja zbog mogućih novih obilnijih padavina. Iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite u Sarajevu jutros su saopćili da se stanje u svim poplavljenim područjima poboljšava.

Osim Ilidže, poplave su pogodile područja općina Trnovo, Novi Grad i Vogošća.