Niz sigurnosnih propusta
42

Alecu Baldwinu prije tragedije rečeno da je pištolj siguran za korištenje

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Alecu Baldwinu je rečeno da je pištolj koji se koristio kao rekvizit siguran i napunjen ćorcima prije nego što je pucao iz njega na snimanju filma "Rust", ubivši direktoricu fotografije i ranivši reditelja, piše CNN na osnovu sudskih dokumenata koji su procurili u javnost.
Pomoćnik režisera uručio je Baldwinu oružje i viknuo "cold gun" (hladni pištolj) prije nego što je glumac ispalio oružje, ubivši Halynu Hutchins i ranivši reditelja Joela Souzu, piše u sudskom dokumentu.

Primjedba "Cold gun" trebala je ukazati na to da oružje nije imalo prave metke, prema pismenom iskazu koji je podnio ured šerifa okruga Santa Fe nakon incidenta.

Baldwinu je pomoćnik reditelja David Halls uručio jedan od tri pištolja koji su bili postavljeni na kolicima s rekvizitima, ali Halls nije znao da u pištolju ima pravih metaka.

Kada je glumac pucao, metak je pogodio Hutchins u grudi i ranio Souzu, koji se nalazio u blizini. Hutchins je proglašena mrtvom nakon što je prebačena avionom u bolnicu, navodi se dalje u tekstu dokumenta.

Prema navodima Los Angeles Timesa i drugih medija - prije snimanja u četvrtak, neki članovi ekipe napustili su produkciju zbog briga vezanih za sigurnost - uključujući inspekciju oružja i nepoštivanje protokola covida-19.

Tri člana ekipe koji su bili na snimanju prošlog vikenda rekli su za Times da je prije četvrtka došlo do još dva slučaja ispaljivanja metaka.

Metke je slučajno ispalio 16. oktobra Baldwinov kaskader nakon što mu je rečeno da je pištolj siguran, rekli su za Times dvojica članova ekipe, koji su bili svjedoci pucnjave.

Produkcijska kuća filma rekla je za Deadline da nije obaviještena o zvaničnim pritužbama u vezi sa sigurnošću oružja ili rekvizita na setu.

"Sprovest ćemo interni pregled naših postupaka dok je snimanje zaustavljeno. Sigurnost naše glumačke ekipe i zaposlenih je glavni prioritet Rust Productionsa i svih koji su povezani s kompanijom", naveli su u saopćenju.