"Halloween Kills"
106

Noćna mora ne završava: Novi film iz najpoznatije horor franšize ima previše ubistava

Piše: Ines Mrenica
(SPOILER ALERT!) Tradicionalno u duhu Noći vještica, stigao je dvanaesti film iz najdugovječnijeg horor serijala "Halloween". "Halloween Kills" predstavlja najnoviji okršaj Michaela Myersa i Laurie i pretposljednji je film iz franšize koja bi trabala završiti iduće jeseni.
Izdubljene bundeve iz kojih plamti narandžasta svjetlost obilježavaju vrijeme kada u našim glavama odzvanja dobro poznati soundtrack iz noći u kojoj je psihopata odbjegao iz ludnice Michael Myers prvi put stigao s kuhinjskim nožem u ruci kako bi ugasio nekoliko života. "Halloween" spada u red onih filmova iz žanra koji je mijenjao naš odnos prema tuš kabinama, pticama, lutkama i da, baš kuhinjskim noževima, koji je zabljesnuo u jednom od najpoznatijih horora svih vremena, onom koji je režirao Alfred Hitchcock. "Psycho" je proslavio nož kao filmsko sredstvo strave, a njegovo ubistvo pod tušem je najslavnija scena u historiji filma.

Manje poznat podatak kojim barataju fanovi serijala "Halloween" jeste da je majka Jamie Lee Curtis igrala lik Marion Crane u "Psychu". Jenet Lee, žena kratke frizure i predimenzioniranih obrva, ubijena je u kadi u petnaestoj minuti filma, jer ju je u opskurnom motelu likvidirao "mamin sin" Norman Bates. Upravo je kostim koji je nosila njena majka u "Psychu" poslužio kao inspiracija Jamie Lee Curtis za premijeru filma "Halloween Kills” 14. oktobra, na kojoj se pojavila u plavoj haljini iz šezdesetih, s krvavom plastičnom zavjesom iz tuš kabine preko ruke.

Živ spaljen

Ukratko, lik koji drži 43-godišnju slasher franšizu na leđima, ponovo je nahrupio u kina s onom istom luđačkom potrebom za osvetom i apetitiom za krvlju te je ponovo fiksiran na babysitterku u čiju kuću je došao prvi put 1978. godine u Carpenterovom klasiku. "Halloween Kills" je režirao David Gordon Green, a film je nastavak "Halloweena" iz 2018. i dvanaesti film iz serijala. Novi nastavak je središnji dio trilogije započete 2018. godine, a završni dio će se zvati "Halloween Ends" i trebao bi stići u kina sljedeće jeseni.

Cijela ova trilogija se nastavlja direktno na original iz 1978. godine, zanemarujući sve ostale nastavke. U filmu glume Jamie Lee Curtis i Nick Castle, ponavljajući svoje uloge kao Laurie Strode i Michael Myers, sa Jamesom Judeom Courtneyjem koji također portretira Myersa. Nakon vatrenog finala iz prethodnog filma, Myers se ipak uspijeva izvući iz Lauriene kuće u plamenu, dok se ona s kćeri udaljava u noć, uvjerena da se konačno riješila krvopije. Međutim, Myers ne bi bio to što jeste već skoro pola vijeka da nije uspio izaći iz vatre i ubiti vatrogasce, nakon čega će se uputiti ka kući u kojoj je nesretno odrastao.

Judy Greer, Jamie Lee Curtis i Andi Matichak u filmu
Judy Greer, Jamie Lee Curtis i Andi Matichak u filmu "Halloween Kills”

Iako cijela priča o ovoj franšizi parazitira na legendarnom prvom filmu, sada se na njega vraća i flashbackovima. Količinom nasilja se otišlo korak dalje pa je "Halloween: Kills" pretekao rekord filma "Halloween III: Season of the Witch", koji je prikazao 21 ubistvo, a sada Myers još jednostavnije i lakše poseže za nožem, sijalicom, motornom pilom… i svim što mu se nađe pod rukom, pa su klanja, sakaćenja i dekapitacije u više od tridesetak brutalnih zločina. To nije više ona atmosfera jeze u kojoj se dobro znano maskirano lice pojavljuje u vrtu, iza raširenih plahti na štriku.

Jamie Lee Curtis na premijeri filma “Halloween Kills”
Jamie Lee Curtis na premijeri filma “Halloween Kills”

Iako previše nasillja jednostavno prestaje funkcionirati, "Halloween" uvijek ima svoju bazu obožavatelja koji s nestrpljenjem iščekuju svaki novi film, pa će tako i "Noć vještica ubija" ostvariti pristojan rezultat u svjetskim kinima. Tajna je u podgrijavanju senzacije iz 1978. godine, a regresivna nostalgija je najtraženija roba. Pored toga, neki dugo čekaju kada će Laurie Strode zaista likvidirati Myersa.

Pitanje je šta nas to u današnjem svijetu u kojem živimo zaista može preplašiti. Uz niz političkih figura, doktora iz pakla koji nas plaše punim grobljima i virusima, nakaza iz reality (ne)kulture… čini se da dolazi vrijeme proslave Noći vještica, u kojoj većini nas neće trebati kostim. Monstrumima u ljudskom obliku zna se zašto neće trebati, a nama zato što svakodndevnicu počinjemo živjeti poput duhovnih zombija.