Govorio i o smjeni Tadić
455

Dodik nakon usvajanja zakona u NSRS: Bit ćemo odlučni i nastaviti s onim što činimo

N. V.
Screenshot: RTRS
Screenshot: RTRS
Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, novinarima se obratio Milorad Dodik čija je ideja o uspostavljanju zakona koji će razvlastiti Agenciju za lijekove Bosne i Hercegovine.
"Važno je da smo usvojili zakon. Moram da kažem da to nije ništa novo, mi smo imali svoju agenciju. To je nešto što smo već probali i vidjeli da je dobro, ali zbog pritisaka, obećanja za ulazak u EU se to promijenilo", rekao je on.

Navodi da će do 28. oktobra, polovine sljedeće sedmice biti pripremljena sva potrebna dokumentacija. Nakon toga je ponovio da visoki predstavnik ne postoji u BiH, a zatim je govorio o saopćenju koje je danas Christian Schmidt uputio na račun NSRS.

"Ovaj što se zove Schmidt je počeo da piše neka saopćenja. Ovo ne postoji. Ne želim da komentarišem, ali vidimo da je počeo prijetiti pojedincima... Da ima pravde i odgovornosti neko bi već protjerao čovjeka odavde jer se lažno predstavlja", kazao je.

Ističe da je "duh Dejtona oživio" te da će nastaviti da se bori za mir, ali da neće popustiti.

"Bit ćemo odlučni, nastavit ćemo ono što činimo. RS nema namjeru da s bilo kakvim sigurnosnim snagama ulazi u FBiH ili bilo gdje. Nastavljamo se boriti za mir, ekonomiju", poručio je.

Dodik se osvrnuo i na odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o definitivnoj smjeni glavne tužiteljice Gordane Tadić.

"Glasovima muslimana je smijenjen glavni tužilac što govori u prilog tome da ovdje treba da se odlučuje bez entiteta. Šest glasova isključivo muslimana. To je pod direktnom instrukcijom SDA i to se može računati kao osvetnički potez, ali i kao pokazna vježba kako prolaze oni koji se suprotstavljaju Osmici i sličnima", naveo je Dodik.

Prokomentarisao je i posjetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Bijeljini gdje ga je dočekao gradonačelnik Ljubiša Petrović.

"Posjeta Džaferovića je još jedan dokaz na koji se način nisko palo. Nije sporno da posjeti bošnjačku zajednicu, ali da dođe i dobije takvo gostoprimstvo je jedna sasvim nova praksa, pogotovo ako se uzme u obzir da on nije spriječio niti prijavio ono što se desilo ljudima Vozuće. Nesumnjivo je da krivica postoji. Zato se postavlja pitanje sad da li je moguće da neko ko predstavlja Bijeljinu se na ovaj način ponižava", rekao je Dodik.