Komesar najavio pomoć
37

Varhelyi: Lideri u BiH moraju podržati, a ne ometati rad državnih institucija

B. T.
Oliver Varhelyi (Foto: EPA-EFE)
Oliver Varhelyi (Foto: EPA-EFE)
Politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju da podrže, a ne da rade na ometanju rada državnih institucija, kazao je evropski komesar Oliver Varhelyi nakon sjednice Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove.

Podcrtao je da Bosna i Hercegovina mora da napreduje po svih 14 prioriteta tako da može da postigne napredak na evropskom putu.

"Potrebna je politička volja svih strana", kazao je Varhelyi.

Komesar za susjedstvo i proširenje dodao je da će Evropska unija nastaviti da pomaže na evropskom putu BiH.

Evropska komisija danas je usvojila paket proširenja za 2021. godinu u kojem je dala detaljnu procjenu trenutnog stanja i napretka koji su Zapadni Balkan i Turska postigli na svom putu ka Evropskoj uniji, s posebnim naglaskom na provedbu temeljnih reformi, kao i jasne smjernice o predstojećim reformskim prioritetima.

Kako je kontatirano, u Bosni i Hercegovini, strateški cilj integracije u EU nije pretočen u konkretno djelovanje.

"Političko okruženje i dalje je polarizirano, sa političkim liderima koji su nastavili koristiti retoriku podjela i baviti se nekonstruktivnim političkim sporovima, što je omelo općo napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Blokada državnih institucija i pozivi na povlačenje reformi izazivaju duboku zabrinutost i mogu se prevladati samo političkim dijalogom. Zabilježeno smanjenje stope usklađenosti Bosne i Hercegovine s vanjskom i sigurnosnom politikom EU negativan je signal. Ipak, učinjeni su neki značajni koraci kao što je, između ostalih, održavanje općinskih izbora u Mostaru nakon 12 godina. Bosna i Hercegovina treba riješiti 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, a prije nego Komisija preporuči dodjeljivanje kandidatskog statusa potrebno je da postigne kritičnu masu reformi", navedeno je u procjeni za BiH.

Predstavljajući ovogodišnji paket koji se sastoji od Saopćenja o politici proširenja EU i godišnjih izvještaja, komesar za susjedstvo i proširenje Varhelyi izjavio je da je politika proširenja geostrateško ulaganje u mir, stabilnost, sigurnost i privredni rast na evropskom kontinentu.

"To je proces zasnovan na zaslugama, kojeg mi činjenično i objektivno ocjenjujemo i za koji našim partnerima dajemo jasnu mapu puta kako bi ubrzali i produbili reforme. To je u skladu s našom revidiranom metodologijom proširenja, koja jača kredibilitet samog procesa. Zapadni Balkan i Tursku podržavamo značajnim finansijskim sredstvima koja se plasiraju putem novog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III). IPA III je također glavni izvor finansiranja gotovo 30 milijardi eura vrijednog Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, čiji je cilj potaknuti privredni razvoj regije i konvergencija sa EU, kao i dugoročni oporavak nakon pandemije", naveo je komesar.