Završeno ročište
81

Ganibegović na suđenju: U ured premijera dolazile su i druge ponude za respiratore

B. T.
Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" s advokaticom (Foto: T. S./Klix.ba)
Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" s advokaticom (Foto: T. S./Klix.ba)
Hasan Ganibegović, bivši šef kabineta federalnog premijera Fadila Novalića, danas je u Sudu BiH okončao svjedočenje u predmetu "Respiratori".

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane, ponovio je brojne konstatacije s prethodnih ročišta. Danas se više puta požalio na tretman tokom ispitivanja u Tužilaštvu. To je u jednom trenutku opisao kao "horor", rekao je da je držan kao u Guantanamu, da je isljeđivan bez zapisnika, da je tužilac Dzermin Pašić jednom prilikom lupao po stolu...

Kako je naveo, od prvog kontakta sa tužiocima nije mu bila jasna njegova uloga. Rečeno mu je da će to biti rješavano u hodu. Kako tvrdi, tokom iapitivanja od njega je insistirano da kaže da je rađeno po nalogu premijera.

Kako je dodao, rečeno mu je da će njegov status zavisiti od iskaza. Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH nije znalo za komunikaciju njega, premijera Novalića i sekretarke Vlade Edite Kalajdžić u Viber grupi Gensek dok im samovoljno nije ponudio laptop.

Ganibegović je, govoreći dalje o ispizivanjima u Tužilaštvu, odnosno pripremama za svjedočenje, kazao da je ispitivan o porukama između Asima Sarajlića i Fikreta Hodžića.

"Ne znam šta je to, ako nije istraga", rekao je.

Prema Ganibegovićevim riječima, premijer Novalić izražavao je više puta začuđenost ugovorom o nabavci respiratora od "Srebrene maline", počevši od 25. aprila prošle godine i dočeka respiratora na aerodromu, kada je, kako je rekao, "držao govor različitog sadržaja u odnosu na ono šta mu je iza leđa".

Kako je rekao, u ured premijera dolazile su i druge ponude za respiratore, ali nije mogao precizirati koje. Nije mogao razlučiti šta je formalna ponuda, a šta "specifikacija na Bahrinom stolu". Radi se o Bahri Džaki, sekretarici premijera Novalića.

Međutim rekao je da je iz komunikacije s premijerom i Džakom jednom prilikom saznao da nema drugih ponuda za 100 respiratora, osim ponude "Srebrene maline".

Prisjetio se da mu je 13. aprila prošle godine premijer u poruci rekao da ima problem s dozvolom za uvoz respiratora, ali ne zna za koju firmu.

Nakon toga, 22. aprila saznaje da se radi o “Srebrenoj malini”. Dobio je zadatak da tim povodom nazove Indiru Fazlagić iz Agencije za lijekove BiH. Rekao je da tu ženu nije znao, da nije znao ni kako se preziva.

Govoreći o komunikaciji u Viber grupi Gensek, Ganibegović je kazao da nije bila formalna, o čemu svjedoči i sam šaljivi naziv grupe "Gensek - premijer sovjetnik", umjesto savjetnik. U jednom momentu, Ganibegović je danas kazao da mu premijer Novalić govorio "kada ćemo se vratiti na zakon o doprinosima, nisam došao da se bavim pandemijom i Pazarićem". Podsjetimo, u to vrijeme bila je aktuelna afera povodom nehumanog postupanja prema štićenicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

U jednom momentu, član sudskog vijeća Branko Perić imao je zamjerku na način na koji tužilac Mirza Hukeljić dodatno ispituje svjedoka. Prema tvrdnji sudije Perića, radi se o pokušaju diskreditacije svjedoka, da se zloupotrebljava sudnica... Perić je kazao da svjedok u direktnom ispitivanju nije potvrdio ni jedan navod iz optužnice, te da je i ranije svjedočio o ovakvom ponašanju tužioca.

Hukeljić je nakon toga odustao od daljnjeg iapitivanja svjedoka, a ročište je okončano. Iako je bilo predviđeno da danas svjedoči i Edita Kalajdžić, zbog kraja radnog vremena njeno svjedočenje odgođeno je za narednu sedmicu.