Sarajevo
8

Privedeni osumnjičeni za fingiranje saobraćajnih nezgoda, oštećeno više osiguravajućih društava

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Više od 20 osoba je osumnjičeno za fingiranje saobraćajnih nezgoda na području Kantona Sarajevo, ali i Istočnog Sarajeva, Pala i Sokoca i drugih mjesta. Od jutros traju privođenja u prostorije sarajevskog MUP-a.

Među osumnjičenima ima i nekoliko policijskih službenika koji se terete da su organizovanoj grupi pomagali pri fingiranju nezgoda. Određeni policajci su za vrijeme trajanja posebnih istražnih radnji, a što u prijevodu znači prisluškivanje, uzimali i mito za saobraćajne prekršaje u Kantonu Sarajevo.

Kako nezvanično saznaje Klix.ba, osumnjičeni su za višestruke prevare osiguravajućih društava s ciljem naplate štete nakon fingiranja saobraćajnih nezgoda s materijalnom štetom.

U akciji "Kontakt" po nalogu Tužilaštva KS učestvuju pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske.

Informacije o namještanju nezgoda, kako nezvanično saznajemo, prijavila su osiguravajuća društva koja su pretrpjela finansijske gubitke zbog prevara osumnjičenih.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić jutros je potvrdila da se terete za krivična djela udruživanja radi počinjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja, prevara osiguranja, krivotvorenje isprave, a primanja dara se odnosi na policajce koji su uzimali mito za saobraćajne prekršaje na području KS.

Svi osumnjičeni će biti privedeni u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, gdje će ih ispitati tužitelji, nakon čega će biti odlučeno za koga će biti određeno 24-satno zadržavanje do prijedloga sudu za određivanje pritvora i drugih mjera, a ko će odmah biti pušten na slobodu.