Sajam EXPO
301

Sarajevska vlast poručuje da za nekoliko dana preuzima paviljon u Dubaiju

B. T.
S konferencije za medije (Foto: T. S./Klix.ba)
S konferencije za medije (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo saopćili su da bi do kraja ove ili početkom naredne sedmice trebao biti potpisan ugovor s organizatorima sajma EXPO koji se održava u Dubaiju, nakon čega bi Kanton preuzeo upravljanje istim.
Kako je na današnjoj konferenciji za medije objasnio Adnan Delić, ministar privrede, poslan je prijedlog ugovora, kojeg bi Vlada Kantona Sarajevo danas trebala potvrditi.

On je objasnio da je naš paviljon na svjetskoj izložbi trenutno nedovršen, ali da je otvoren u osnovnoj varijanti. Kako je rekao, susretljivošću organizatora angažirani su volonteri, koji će biti na paviljonu dok ne bude potpisan ugovor i dok Vlada KS ne preuzme upravljanje.

Ne preuzimamo državne nadležnosti

On je naglasio da Vlada KS na ovaj način nikako ne preuzima odgovornost u kontkestu nastupa države, odnosno državne nadležnosti, već da su preuzeli odgovornost u smislu plaćanja odlaska privrednika na taj skup.

"Naravno, EXPO se obvezao da će provesti sve usluge i aktivnosti za Vladu KS", objasnio je Delić.

Kazao je da na izložbi ne učestvuju samo države, već i velike kompanije. Konstatirao je da je Kanton u proteklih 20-ak dana pokazao spremnost da uradi ono što neke države pripremaju pet godina.

Ne tražimo da entiteti išta plate

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on je odbacio mogućnost da od entiteta bude zatraženo da učestvuju u plaćanju troškova.

"Nećemo tražiti ni od koga da nam plati bilo kakve troškove. Sve troškove koje nastanu mi ćemo platiti iz vlastitih sredstava. Ovo radimo za vse nas, nikako isključivo za Kanton Sarajevo", rekao je Delić, kazavši da žele predstaviti sve potencijale države, da napraviti mrežu poslovnog ambijenta, graditi pozitivnu priču...

Kazao da su ciljana publika predstavnici vlada, privatni sektor te turisti.

Davor Čičić, ministar finansija KS kazao je da će Kanton Sarajevo nastup na izložbi koštati oko 4,2 miliona KM.

"Ovim putem vas želimo obavijestiti da smo pronašli ta sredstva", kazao je Čičić.

Prvi dio od 1,5 milion osiguran je kroz tekuću rezervu, isto toliko bit će osigurano kroz rebalans budžeta do kraja godine, a ostatak je u planiran u budžetu za narednu godinu, s obzirom da će izložba trajati i šest mjeseci, odnosno i 2022. godine.

Edin Forto, premijer Vlade KS podcrtao je da četiri miliona KM nikako nisu trošak, već investicija. Kako je rekao, u Dubaiju su brojni investitori na jednom mjestu, što je velika šansa da se ostvare kontakti i saradnja.

"Ovo je ulaganje", kazao je Forto, koji je najavio da će naknadno biti napravljena analiza utroška sredstava.

Zahvalio je ministrima Deliću i Čičiću na angažmanu u vezi nastupa na ovom sajmu.

"Ponosni smo da smo napravili da se naša zastava vijori i da naši privrednici imaju pristup ovom događaju. Velika šteta bi bila ne biti na ovakvom skupu", zaključio je sarajevski premijer.