Kvalifikacije za SP
1.1k

Tok utakmice: Kazahstan - BiH 0:2

K. H.
Foto: Screenshot/Nova BH
Foto: Screenshot/Nova BH
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Nur-Sultanu protiv Kazahstana igrala je veoma važnu utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Kazahstan - Bosna i Hercegovina 0:2 (Prevljak 25', 66')

90+3' - Kazahstanci postižu gol, ali je on poništen zbog prekršaja nad Šehićem.

90' - Igrat će se pet minuta sudijske nadoknade.

90' - Još jedan odličan napad našeg tima, Kolašinac je bio lijevo, ali je loše šutirao.

88' - Zmajevi pred pobjedom! Još minuta regularnog dijela, a nakon toga i tri-četiri minute sudijske nadoknade.

86' - Najbolja šansa za Kazahstan, ali udarac sa 15-16 metara odlazi daleko pored gola. Upravo opis ove situacije govori koliko su domaći igrači danas bili nemoćni, odnosno da je selektor Petev na najbolji način postavio naš tim.

84' - Bacaju domaći igrači sve karte u napad, ali od početka utakmice nisu napravili nijednu šansu.

80' - Nova velika šansa za Džeku! Gojak je ubacio, ali naš napadač nije uspio glavom poslati loptu u mrežu.

77' - Gojak je probao s distance, ali brani to domaći golman. Još malo vremena, Zmajevi su jako blizu pobjede.

77' - Domaći tim pokušava, ali još uvijek se Zmajevi sjajno brane i čekaju šansu iz kontranapada.

71' - Stativa! Džeko šutira glavom nakon kornera, ali je nažalost pogodio stativu. Mnogo sreće za Kazahstan...

70' - Prečka! Još jedan sjajan napad našeg tima, Stevanović je opet probio po desnoj strani, a nakon povratne lopte Džeko je pogodio prečku. Kako se lopta odbila od jednog igrača, naš tim će imati novi korner.

66' - Goooooooooool! Prevljak postiže drugi gol i donosi veliko vodstvo našem timu! Opet je Stevanović ubacio s desne strane, Džeko je promašio loptu na prvoj stativi, ali je na pravom mjestu bio Prevljak koji nakon prijema lopte pogađa za 2:0. Veliko vodstvo našeg tima!

65' - Kuat je probao s distance, ali lopta odlazi pored gola Šehića.

64' - Nova šansa za Zmajeve! Džeko je sve sam uradio, probacio je kroz noge jednom domaćem igraču i nakon toga šutirao, ali je domaći čuvar mreže to odbranio. Novi korner za naš tim, nakon kojeg je Džeko opet šutirao glavom, ali van okvira gola.

62' - Kolosalna šansa za Zmajeve! Cimirot je bio sam ispred gola Kazahstana, ali je s nekih sedam metara nabio loptu visoko preko gola. Šteta, bila je ovo velika šansa da možda i završimo utakmicu.

Foto: Screenshot/Nova BH
Foto: Screenshot/Nova BH

60' - Shomko je pokušao, ali je naša odbrana to blokirala i od svega samo lopta za Šehića.

60' - Korner za naš tim, Ćivić je ubacio loptu, ali bez opasnosti po gol domaćeg tima.

55' - Pao je malo tempo igre, ali ono najbitnije, domaći ne mogu prići golu Šehića.

51' - Velika šansa za Zmajeve! Ahmedhodžić je fantastično iznio loptu, dodao do Stevanovića koji je probio po desnoj strani, ali Džeko nakon povratne lopte šutira metar pored gola. Velika šansa za naš tim!

Foto: Screenshot/Nova BH
Foto: Screenshot/Nova BH

51' - Pokušao je Gojak s distance, ali brani to lagano domaći golman.

50' - Pritisak Kazahstana na početku drugog poluvremena, ali sve je to daleko od gola Šehića.

47' - Prvi korner za drugom poluvremenu i to za domaće igrače, ali nije bilo opasnosti po gol Šehića.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, s centra su krenuli naši igrači.

HT - Kraj prvog poluvremena

Kazahstan - BiH 0:1 (Prevljak 25')

45' - Žut karton i za Shomka.

42' - Šutirao je Ćivić, ali lopta pogađa jednog domaćeg igrača i završava u korneru. Nakon ubačaja sa strane nije bilo opasnosti po domaći gol.

41' - Prevljak je sada sjajno izborio slobodan udarac na ivici kaznenog prostora. Logvinenko je dobio žuti karton.

39' - Sada je Ćivić ubacio s lijeve strane, ali Džekin udarac glavom s nekih 15 metara odlazi visoko preko gola.

37' - Potpuna kontrola utakmice našeg tima. Stevanović je ubacio, ali Džeko nije najbolje zahvatio loptu glavom.

34' - Nastavljaju se napadi našeg tima, još jedan gol do poluvremena bi mogao čak i riješiti ovaj meč.

31' - Još jedan odličan napad našeg tima, na kraju je domaći golman u posljednji trenutak izbio loptu ispred Džeke nakon centaršuta Stevanovića.

28' - Kazahstanci odmah pokušavaju, ali dobro se brani naš tim. Sigurno je da će ovo vodstvo znatno pomoći našem timu da lakše igra u nastavku meča.

25' - Gooooooooool! Zmajevi vode golom Prevljaka! Sjajna akcija našeg tima, Stevanović je ubacio s desne strane, a Prevljak glavom pogađa za 1:0. Zasluženo i veoma važno vodstvo našeg tima!

19' - Nastavljaju se napadi našeg tima, sada je korner izborio Džeko. Puno bolja igra Zmajeva, no nikako ne možemo uputiti pravi udarac i eventualno doći do gola koji bi nam znatno olakšao igru.

16' - Još jedan napad našeg tima, Stevanović je sada dodao do Prevljaka čiji je udarac otišao preko gola.

13' - Naš tim je sada preuzeo kontrolu nad loptom. Nakon dobrog napada po lijevoj strani, Zmajevi će imati drugi korner, no nije bilo opasnosti.

11' - Prva šansa za Zmajeve! Ćivić je ubacio za Stevanovića, a njegov udarac glavom brani domaći čuvar mreže.

10' - Dobar napad našeg tima po desnoj strani, ali Ahmedhodžić nije stigao loptu.

6' - Prvi korner za naš tim, izborio ga je Kolašinac. Hadžiahmetović je ubacio, ali domaći golman dobro reaguje.

5' - Prvi napad našeg tima, ali je Stevanoviću lopta pobjegla u gol-aut.

4' - Nastavljaju se napadi domaćeg tima, ali za sada naša odbrana sigurna. Jednom je morao reagovati i Šehić i uradio je to na najbolji način.

2' - Domaći igrači su agresivno počeli utakmicu i odmah na početku traže šansu da ugroze naš gol.

1' - Počela je utakmica. S centra su krenuli domaći igrači. Sretno, Zmajevi!

14:58 - Sve je spremno za početak utakmice.

14:55 - Nogometaši Kazahstana i Bosne i Hercegovine izlaze na teren.

14:50 - Igrači su otišli u svlačionicu, uskoro se očekuje njihov izlazak na teren, intoniranje himni i nakon toga početak utakmice.

14:40 - U Nur-Sultanu ne pada kiša, a temperatura vazduha je trenutno 11 stepeni, a kroz tri sata trebala bi pasti do šest stepeni. Puši i nešto slabiji vjetar.

Stadion u Nur-Sultanu pola sata prije početka utakmice (Foto: Screenshot/Nova BH)
Stadion u Nur-Sultanu pola sata prije početka utakmice (Foto: Screenshot/Nova BH)

14:30 - Pravdu u Nur Sultanu će dijeliti Italijani. Glavni sudija je Davide Massa, asistirat će mu Fabiano Preti i Stefano Alassio, a u VAR sobi će biti Fabio Maresca i Mauro Vivenzi.

Problemi za naš tim uoči utakmice

14:15 - Naša selekcija će imati i dodatni motiv pred ovaj meč s obzirom na velike probleme s kojim su se suočili uoči puta u Kazahstan.

Najprije su zbog povreda i korone otpali Miralem Pjanić, Mario Vrančić, Rade Krunić, Siniša Saničanin, Mateo Sušić i Stjepan Lončar, a potom su kazahstanske vlasti odbile izdati vize za šestoricu Zmajeva - Sanjina Prcića, Elvisa Sarića, Dennisa Hadžikadunića, Darija Đumića, Adija Nalića i Jusufa Gazibegovića.

Naknadno su Nalić i Gazibegović dobili vize i priključili se saigračima, dok će Petev na preostalu četvoricu moći računati tek u narednom kolu protiv Ukrajine.

14:05 - Zmajevi za pobjedu ne znaju već 692 dana, što je izuzetno zabrinjavajući podatak za ekipu koju vodi Ivaylo Petev. Ipak, selektora to previše ne brine.

"Mi smo spremni i idemo na pobjedu. Sve zavisi od našeg pristupa. Nadam se da protivniku nećemo dopustiti puno prilika. Igrači i ja jedva čekamo utakmicu. Kazahstan je ekipa koja ne odustaje i idu agresivno na svaku loptu, tako da neće biti lako. Moramo biti još bolji nego u Zenici. Moramo biti skoncentrisani tokom čitave utakmice da ispunimo naš cilj, a to je pobjeda", rekao je Petev na konferenciji za medije uoči utakmice.

"U Zenici smo vidjeli da je Kazahstan nezgodna reprezentacija, a vidjeli smo to i kroz ostale njihove rezultate. To je ekipa koju ne smijemo potcijeniti i taktički stoje veoma dobro. Nije lako probiti tu zonu, ali u prethodnom meču smo stvorili puno prilika. Oni su pokazali da ne odustaju do kraja, ali mi moramo biti efikasniji ovaj put", dodao je kapiten BiH Edin Džeko.

Poznat je i sastav Zmajeva za današnji meč

14:00 - Petev je u odnosu na prošli duel sa Kazahstanom u Zenici napravio pet promjena. Umjesto Hadžikadunića, Saničanina, Nalića, Pjanića i Demirovića u prvoj postavi se nalaze Kovačević, Ćivić, Hadžiahmetović, Gojak i Prevljak.

Na travnjaku Astana Arene od prve minute će zaigrati Ibrahim Šehić, Anel Ahmedhodžić, Adnan Kovačević, Sead Kolašinac, Eldar Ćivić, Gojko Cimirot, Amir Hadžiahmetović, Amer Gojak, Miroslav Stevanović, Smail Prevljak i Edin Džeko.

Početni sastav Zmajeva za meč protiv Kazahstana
Početni sastav Zmajeva za meč protiv Kazahstana

Na klupi su golmani Nikola Vasilj i Kenan Pirić, te igrači Jusuf Gazibegović, Branimir Cipetić, Aleksandar Jovičić, Ajdin Nukić, Almedin Ziljkić, Luka Menalo, Ermedin Demirović i Adi Nalić.

Početni sastav Kazahstana izgleda ovako: Stas Pokatilov, Marat Bistrov, Sergej Malij, Nurali Alip, Jan Vorogovskij, Juri Logvinenko, Islambek Kuat, Dmitri Šomko, Baktijor Zajnutdinov, Georgi Žukov i Aleksej Ščetkin.

Početni sastav Kazahstana za meč protiv Zmajeva
Početni sastav Kazahstana za meč protiv Zmajeva

14:00 - Naša reprezentacija je do sada u kvalifikacionoj grupi D upisala tri remija i jedan poraz, ali zbog toga što su se poklopili rezultati u ostalim utakmicama još uvijek ima dobre šanse za plasman u baraž.

Zanimljivo, i Kazahstan ima tri boda, baš kao i Zmajevi, ali i utakmicu više. Računica za obje selekcije je ista - pobjedom ostaju u utrci za baraž, dok remijem ili porazom smanjuju te šanse na minimum.

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore

14:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 7. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine između selekcija Kazahstana i BiH. Susret se igra na stadionu Astana Arena u Nur-Sultanu s početkom u 15 sati.