Glas protiv Podžića
218

Dodik "između redova" najavio dolazak političara iz RS-a na sjednicu Parlamenta BiH

D. Be.
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik večeras je ponovo komentarisao odluku ministra odbrane BiH Sifeta Podžića o odgodi vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije kazavši da se radi o kršenju srpskog interesa u BiH.

“On (Podžić) govori da je to odgodio, ali to je odluka koja traje za ovu godinu, te ako se vojna vježba ne održi ove godine, nema prenošenja u iduću, što govori o tome da je riječ o kršenju srpskog interesa u BiH, pogotovo ako je on povezan sa Srbijom, bez ikakvog obaziranja na procedure", rekao je Dodik za ATV.

Ova izjava se može čitati I na način da je lider SNSD-a već najavio dolazak političara iz RS-a na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, učestvovanje u radu i u konačnici glasanje o opozivu ministra Podžića nakon što je jučer zahtjev za njegovu smjenu državnom parlamentu podnio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Vlast u RS-u, uz pratnju opozicije, u tom slučaju će se sigurno pozvati na dio zaključka Narodne skupštine RS-a o neučestvovanju u radu Parlamenta BiH, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH koji kaže da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u institucijama - osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske, sve dok se ne riješi pitanje Inzkovog zakona koji je sporran za RS.

Na ovaj dio zaključka NSRS-a su se pozvali političari iz RS-a, odnosno SNSD-ovci, i kada su učestvovali i glasali na nedavno održanoj sjednici Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju.

Treba podsjetiti da Zoran Tegeltija (SNSD) ranije nije želio sazvati tu sjednicu, ali je na kraju ipak to učinio, pa I glasao, nakon što je dobio pismo visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Na kraju, može se pretpostaviti da će nakon glasanja u Parlamentu BiH o smjeni Sifeta Podžića funkcioneri iz ovog bh. entiteta poručiti "sad smo glasali, ali više nećemo". Kao i ranije.