Skandal u Evropskoj ligi
94

Deset hiljada djece izviždalo tamnoputog igrača Rangersa pri svakom dodiru lopte

H. H.
Kamara je dobio crveni karton u drugom poluvremenu (Foto: EPA-EFE)
Kamara je dobio crveni karton u drugom poluvremenu (Foto: EPA-EFE)
Veznjak Glasgow Rangersa Glen Kamara bio je izložen zvižducima navijača Sparte iz Praga na utakmici Evropske lige i to ne bi bilo ništa čudno da u pitanju nisu mališani mlađi od 14 godina.

Utakmica se trebala odigrati bez publike na stadionu u Pragu nakon što je grupa navijača Sparte iz Praga rasistički vrijeđala Aureliena Tchouamenija iz Monaca u meču kvalifikacija za Ligu prvaka.

Ipak, UEFA je uvažila žalbu češkog kluba koji je tražio da se meč ne igra bez publike i odlučili su da je djeci dopušteno prisustvovati meču na Areni Generali Česká pojišťovna, koji je na kraju završio pobjedom domaćina 1:0.

Na tribinama je bilo oko 10.000 mališana, mlađih od 14 godina, koji su na opće iznenađenje izviždali finskog reprezentativca Glena Kamaru pri svakom dodiru s loptom, a sve to se desilo na stadionu kojeg je UEFA trebala zatvoriti zbog rasizma navijača.

Tvit škotskog novinara Barryja Andersona (Foto: Screenshot)
Tvit škotskog novinara Barryja Andersona (Foto: Screenshot)

Brojni novinari i nogometni fanovi istaknuli su ogromno razočarenje scenama kojima su svjedočili, a razočaran je i trener Rangersa Steven Gerrard.

"Nisam bio svjestan toga jer sam bio fokusiran na igru. Ali ako su to činjenice, onda sam izuzetno razočaran, ali nisam iznenađen", kazao je legendarni Englez.

Kamara je kasnije isključen nakon što je u prvom poluvremenu dobio žuti karton, a zatim i drugi u 67. minuti.

Inače, u pozadini ove priče je još jedan skandal iz prošle sezone Evropske u kojem je Kamara bio žrtva rasističkih uvreda na meču u Pragu protiv Slavije.

Tamnoputog veznjaka Finske koji nastupa za Glasgow Rangerse, vrijeđao je igrač Slavije Ondrej Kudela.

Češki nogometaš ga je uvrijedio tako što ga je nazvao majmunom, uputivši mu i druge uvredljive poruke na rasnoj osnovi, a da stvar bude gora, navijači Slavije su nakon meča okačili sličnu parolu s rasističkom porukom na račun Kamare, zbog čega je reagovala i UEFA.

Kudela je dobio zabranu igranja 10 međunarodnih utakmica, te je zbog toga propustio i minulo Evropsko prvenstvo.