Razgovor o otcjepljenju
449

Dodik: Escobaru sam rekao da nećemo razgovarati ako nastavi prijetiti, bilo je tu teških riječi

N. V.
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Nakon sastanka sa Ursulom von der Leyen u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te sastanka Milorada Dodika i specijalnog izaslanika američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, iz Istočnog Sarajeva se obratio Milorad Dodik.
Kazao je kako su se u razgovoru sa Escobarom dotakli pitanja na kojima on insistira, a odnose se na stabilizaciju situacije unutar BiH, deblokiranje državnih institucija i zaustavljanje nepoželjne retorike.

"Ono što sam mu rekao jeste da posljednja odluka o dolasku visokog predstavnika nije pravna, nego da je politička odluka. Sama tvrdnja gospodina Escobara da se nigdje ne traži da Vijeće sigurnosti imenuje visokog predstavnika je provođenje sile. Njihove namjere su se uvijek odnosile na to da nam na kraju nametnu neku nepravnu odluku kao što je Inzkova", rekao je Dodik.

Zatim se osvrnuo na Escobarovo upozorenje da će prijetnje otcjepljenjem samo dovesti do ekonomske izolacije Republike Srpske kazavši da "RS o otcjepljenju govori kao o rješenju koje će se samo nametnuti jer BiH nije funkcionalna". Također, Dodik je potvrdio da je u Escobarovom govoru bilo prijetećeg tona.

"Ja sam rekao ako nastavi prijetiti da nećemo razgovarati, on je rekao da to nije prijetnja nego činjenica. Znam ja njega odavno, al sigurno se i on promijenio. Mogu mu ovako odavde poručiti da nasilje koje vršila njegova administracija više nije moguća. Deplasirano je prijetiti meni sankcijama kad mi je njegova zemlja već uvela sankcije. Čak se osjećam udobno. Razgovor mislim da ni za mene ni za njega nije bio lak. Bilo je tu i teških riječi", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara.

Sastanak Predsjedništva BiH i Ursule von der Leyen

Govoreći o sastanku sa predsjednicom Evropske komisije rekao je kako je ona privržena ideji proširenja EU, ali da se čini kako neki drugi nisu.

"Tamo ima i drugih glasova koji žele nešto drugačije. To je francuski glas i to je bilo vidljivo kod neispunjenja obećanja Sjevernoj Makedoniji" rekao je Dodik.

Zatim je govorio o šansama BiH da se približi evropskim vratima.

"Evropa sa svim svojim problemima očigledno nema potencijal da na tom planu napravi nešto, zato je i došlo do 14 prioriteta koji su neprovodivi. Ja sam tražio da se ti principi redizajniraju i omekšaju te da BiH što prije da status kandidata", rekao je.

Tema razgovora sa Von der Leyen su bila i ekonomska pitanja i Ekonomsko investicioni paket koji je EU napravila za Zapadni Balkan.

Šefik Džaferović je problematizirao to što nije došlo do realizacije Sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu koji je dogovoren u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, dok je Dodik regao da je i ideja "Malog Šengena" dobra ideja.

"Svaka inicijativa koja dolazi do otvaranja granica i veće ekonomske aktivnosti je dobrodošla kako god se ona zvala. U tom pogledu ćemo mi iz RS-a davati podršku", rekao je.

Poručio je da sastanak sa predsjednicom EK nije nikakav znak deblokade te da deblokada neće ni riješiti probleme, nego isključivo povlačenje Inzkove odluke.