Početak emitovanja
264

Popularne "Mućke" danas slave 40. rođendan: Mangupi iz Peckhama koji su postali dio naših života

V. K.
Na današnji dan prije 40 godina započelo je emitiranje "Mućki" (Only Fools and Horses) serije koja je postala sastavni dio pa i stil života brojnih generacija kako u svijetu tako i na Balkanu, ali i serije čiji humor ni nakon 40 godina nije izblijedio.

Kada je razmatrao pisanje scenarija za seriju, John Sullivan vjerovatno nije ni mogao zamisliti da će publika širom svijeta likove serije gledati sa zadovoljstvom i četiri decenije nakon emitovanja prve epizode.

Del Boy (David Jason), Rodney (Nicholas Lyndhurst), stric Albert (Buster Merryfield), Trigger (Roger Lloyd-Pack), Boycie (John Challis), i drugi brojni protagonisti serije koja se snimala sve od 1981. do 2003. godine postali su tako sastavni dio svakodnevnice stanovnika koji su se poistovjećivali s likovima, njihovim sudbinama i životima koji su obično plesali između dvije strane zakona.

Radnja serije koja prati porodicu Trotter iz Peckhama čiji se članovi bave švercom, sitnim kriminalom koji je gotovo pa uvijek isplaniran u detalje, nije nešto što je tokom emitovanja prvih epizoda naišlo na preveliko oduševljenje britanske javnosti.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, a same scene u kojima su se nalazili Del Boy, Trigger, Rodney i ostali "mangupi" iz Peckhama bivale sve smješnije, tako je rasla i sama popularnost serije kako u Engleskoj tako i u drugim zemljama, a naročito na području zemalja bivše Jugoslavije gdje su na neki način "Mućke" postale kult.

Ukoliko bi se ozbiljnije razmatralo o tome šta su razlozi pa je serija doživjela tako veliku popularnost u svijetu, vjerovatno bi takve rasprave trajale satima i danima.

Međutim, vjerovatno je jedna stvar sigurna - radnička klasa i "vječni gubitnici" perfektno su se mogli poistovjetiti s glavnim likovima serije koji su u svaki posao, većinom nelegalan, ulazili s velikim entuzijazmom.

Ipak, pored entuzijazma i uvijek "savršeno" isplaniranih aktivnosti, poslovi su gotovo uvijek propadali zbog jedne riječi, greške u koracima ili jednostavno naivne nesmotrenosti koja je bila dio svakog od likova.

Ukoliko bi se govorilo o scenama, vjerovatno bi isto tako bili potrebni sati kako bi se pobrojale sve one u kojima se publika uspjela nasmijati do suza. U nekim dijelovima dominirao je bahati Boycie kojem se ponašanje često obijalo o glavu, ništa manje interesantan nije bio ni Trigger - osoba čije su upadice i zaključci gotovo pa uvijek izazivali glavobolju glavnim likovima serije, a publiku tjerali na smijeh.

Glavni likovi, Del Boy, Rodney, stric Albert i čuveni deda, vjerovatno se mogu posmatrati kao svijet za sebe, a gotova svaka scena u kojoj su učestvovali može se posmatrati kao priča za sebe.

Od Del Boyevog propadanja iza šanka prilikom priprema za zavođenje djevojke, šeretske partije pokera u kojoj u posljednjem trenutku izvlači četvrtog asa iz rukava i tako pobjeđuje Boycieja, Rodnyjevih upadica koje je Del Boy gotovo pa uvijek komentirao sa čuvenom rečenicom "What a plonker!" pa sve do "vječnih" priča o Drugom svjetskom ratu strica Alberta - sve to, a i još mnogo drugih stvari predstavljale su Mućke - izvanvremenska serija koja je obilježila živote generacija u svijetu i na Balkanu.

S obzirom na činjenicu da nam je pandemija koronavirusa u potpunosti poremetila planove te se čini kako će se čuvena rečenica Del Boya "Sljedeće godine u ovo doba bit ćemo milioneri" početi primjenjivati, bar još neko vrijeme, i na druge sfere društva, ne preostaje nam ništa drugo nego da po ko zna koji put upalimo Mućke i prepustimo se svijetu mangupa iz Peckhama koji su nam gotovo uvijek znali izvući na osmijeh na lice.

Povodom 40 godina od početka emitovanja, danas se javnosti obratio i David Jason koji je pozdravio sve vjerne obožavaoce serije.

"Znam da smo ušli u živote mnogih ljudi. Upoznao sam vas dosta proteklih godina i sve dok ne budemo imali mogućnost da se ponovo sastajemo, odgađamo proslavu. U međuvremenu, uime glumaca i svih ljudi okupljenih oko serije, želim se zahvaliti svima za gledanje, odanost i smijeh. Nastavite gledati seriju - znate da vrijedi i da ima smisla", rekao je David Jason.