Prevelike tenzije
733

Crnogorci se okupljaju na protestu protiv mitropolitovog ustoličenja na Cetinju

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Cetinju se danas održavaju protesti protiv ustoličenja crnogorsko-primorskog mitropolita Joanikija u ovom gradu, a pristalice Crnogorske pravoslavne crkve su se već počele okupljati.
Okupljeni su pjevali himnu Crne Gore, broni su sa sobom nosili državnu zastavu, kao i transparente, baklje i druge rekvizite.

Zbog ovog događaja u pripravnosti su i policija i ambasade SAD-a i EU u Crnoj Gori, a vjeruje se da bi moglo doći do sukoba sa neistomišljenicima, odnosno pristašama Srpske pravoslavne crkve čiji mitropolit treba biti ustoličen 5. septembra.

Iako je do tog događaja ostalo još dvije sedmice, brojni Crnogorci, koji su uglavnom i zagovornici Mila Đukanovića, odlučili su proteste napraviti već danas. No, to nije čudno jer tenzije povodom ovog događaja u Crnoj Gori traju već sedmicama, a očekuje se da će ustoličenje biti događaj od visokog rizika.

Dok jedni, kao što su strane ambasade, pokušavaju smiriti situaciju, drugi samo raspiruju plamen. Tako je bivši direktor crnogorske policije, koji je inače Đukanovićev čovjek, pozvao policijske službenike da se priklone interesima Crne Gore na dan ustoličenja, kada se očekuje da će pripadnici CPC-a napraviti problem.

Ova ceremonija je političarima u Crnoj Gori poslužila kao teren za politički obračun vlasti i opozicije i takvo nešto nije nimalo čudno jer su slična pitanja uvijek korištena za izazivanje krize u državi. Inače, u trenutnoj Vladi Crne Gore je većina ministara bliska SPC-u, na čiji je prijedlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera. Sastav vlade čini prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića nakon trideset godina vlasti prešla u opoziciju i definitivni su zagovornici samostalne Crnogorske pravoslavne crkve.