Rejting stranaka
216

Uoči Izbora u Njemačkoj: Socijaldemokrati ispred Zelenih i vrlo blizu konzervativcima

B. R.
Armin Laschet, Olaf Scholz i Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Armin Laschet, Olaf Scholz i Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Posljednje ispitivanje javnog mnijenja u Njemačkoj, čiji su rezultati objavljeni danas, je pokazalo da je Socijaldemokratska partija (SPD) sada ispred stranke Zelenih (Grune) i da su sve bliže Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU).
Ispitivanje je proveo istraživački institut Forsa. Podaci o rejtingu stranaka su objavljeni danas, i to šest sedmica prije parlamentarnih izbora.

Vidljivo je da od kraja juna opada podrška konzervativnom bloku kojeg čine CDU i Kršćansko-socijalna unija (CSU), a čiji je kandidat za premijera Armin Laschet. Konzervativci, koji su u velikoj koaliciji sa socijaldemokratima, imaju podršku 23 posto birača. SPD, čiji je kandidat za kancelara Olaf Scholz, ima podršku 21 posto birača. Raste i popularnost samog Scholza.

Ovo je najmanja razlika u rejtingu dvije najveće stranke još od marta 2017. godine. Prema pisanju agencije Reuters, sada je sve manje izgledna koalicija konzervativaca i Zelenih koji imaju podršku 19 posto birača. Njihova kandidatkinja za kancelara je Annalena Baerbock.

Istaknuto je da talibansko ovladavanje Afganistanom nije mnogo utjecalo na to za koga građani planiraju glasati, uprkos tome što je Njemačka imala drugu po veličini vojnu misiju u ovoj zemlji. Najveću misiju su imale Sjedinjene Američke Države.

Laschetov rejting se počeo smanjivati nakon što je viđen kako se smije tokom nedavne posjete područjima koja su teško pogođena poplavama. Trenutno je na čelu savezne pokrajine Sjeverna Rajna - Vestfalija.

SPD-ov Sholz je trenutno ministar finansija i 29 posto ispitanika bi glasalo za njega, a kada bi mogli direktno birati kancelara. Za Lascheta bi glasalo 17 posto ispitanika, a za Baerbock 15 posto ispitanika, prenosi Reuters.

Novinar Deutsche Wellea (DW) Mehmed Smajić je u razgovoru za naš portal ranije obrazložio zašto socijaldemokratima raste rejting.

"Mislim da se to prije svega odrazilo zbog obećanja da će minimalna satnica iznositi 12 eura, da će stanarine biti podnošljive za građane i to kroz izgradnju 400.000 novih stanova godišnje. Tu su i, tako da kažem, razumna obećanja kada je riječ o zaštiti klime. Popularnost se možda ogleda i jasnim porukama o zaštiti srednje klase. SPD recimo u reklamnom videu poručuje: 'Ko bira Lascheta i CDU, bira politiku koja bogate pravi još bogatijim, a siromašne još siromašnijim'. SPD je, kao što sam rekao, za povećanje poreza imućnijim građanima", istakao je Smajić.

Sholza je opisao nenametljivim političarem. Kao njegova obećanja je istakao i veće plate za njegovatelje te zaštitu okoliša.