Borba za prava
174

Bh. povorka ponosa na Trgu BiH: Tražimo hitno usvajanje zakona o javnom okupljanju

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Treća Bh. povorka ponosa održava se danas u Sarajevu, a početak šetnje zakazan je za 12 sati u parku Safeta Isovića. Prijenos svih dešavanja možete pratiti na portalu Klix.ba.
13:25 - Okupljeni pjevaju sa Esmom Numanović, koja je istakla kako je izrazito sretna što je dio današnje šetnje.

13:24 - Maida Zagorac iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa kazala je kako ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije. Ona je kazala da je cilj gradnja društva koje će ovu grupu osloboditi zaštitara.

"Tražimo hitno usvajanje zakona o javnom okupljanju u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora", kazala je ona.

13:10 - Jedan od organizatora Amar Ćatović zahvalio se svima koji su podržali skup.

"Pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta. Ova pandemija donijela je još više nasilja. Zatvorila nas je u četiri zida, u krug porodičng nasilja. Došlo je vrijeme da kažem dosta", kazao je on.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

13:00 - Učesnici Povorke ponosa stižu na Trg Bosne i Hercegovine, slijedi obraćanje organizatora.

12:50 - "Nikad više četiri zida", "Smrt fašizmu", "Sloboda ljubavi", neke su od poruka koje se čuju iz povorke.

12:45 - Povorka se bliži svom odredištu, Trgu Bosne i Hercegovine. Posebno se čuje poruka: "Ovo je ljubav".

12:34 - Sve protiče bez problema. Učesnici veselo uzvikuju parole, a prisutni su i predstavnici LGBT zajednice iz brojnih drugih zemalja.

12:25 - Učesnici povorke uzvikuju poruku: "Ovo je ponos".

12:15 - Povorci pristustvuju mnogi političari stranaka ljevice i centra, ali i brojni predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji.

Vidjeli smo američkog ambasadora Erica Nelsona, britanskog Matthewa Fielda, političare Edina Fortu, Predraga Kojovića, Damira Arnauta, Sašu Magazinovića.

Ambasador Eric Nelson i njegov partner Filippo Tattoni-Marcozzi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ambasador Eric Nelson i njegov partner Filippo Tattoni-Marcozzi (Foto: I. Š./Klix.ba)

12:12 - Učesnici su sad već na ulici Maršala Tita, kako javljaju reporteri portala Klix.ba atmosfera je jako pozitivna.

12:00 - Okupljeni su upravo krenuli su svoju šetnju.

11:58 - Skupu se pridružio i još uvijek aktualni predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Edin Forto i Predrag Kojović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Forto i Predrag Kojović (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Predivan dan, podržavam povorku i borbu za ljudska prava. Žao mi je što se održava pod ovakvim mjerama, nadam se da će biti drugačije u budućnosti. Svako ima pravo da na jedan civilizovan, ljudski način izrazi svoje stavove. Ova atmosfera pokazuje kakva ova država može biti, ima prostora za svakoga, poštujemo sva mišljenja", kazao je Kojović.

11:50 - Na Povorku ponosa došao je i podršku dao šef Ureda delegacije Evropske unije Johann Sattler.

11:32 - Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva, kazala je da podržava Povorku ponosa jer niti jedan građanin ne smije biti diskriminisan.

Anja Margetić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Anja Margetić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Niti jedan građanin Sarajeva ne smije biti diskriminisan ni po kojem osnovu", kazala je Margetić.

11:30 - Medijima se obratila i Lejla Huremović, jedna od organizatorica.

"Pandemijska godina je sama po sebi bila veoma izazovna. Nije bilo nimalo jednostavno organizovati cijeli skup da izgleda onako kako povorka treba da izgleda, kao jedan protestni skup. Ali vjerujem da smo uspjeli da učinimo sve što je u našoj moći da se ovaj skup danas ovdje desi", rekla je Lejla Huremović.

Lejla Huremović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lejla Huremović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Dodala je kako je organizatorima najvažnija sigurnost zato što se LGBTQ osobe još uvijek susreću sa različitim vrstama nasilja, homofobije, prijetnji i uznemiravanja.

11:25 - Paralno sa ovom povorkom održava se protestni skup kojeg organizuje Inicijativa "Iskorak" i stranka Vjera, narod i država.

Protest se održava u centru grada, ispred Vječne vatre. Za prisutne na protestima nije prihvatljiva Povorka kojom LGBT osobe ukazuju na svoj loš društveni status.

11:15 - "Otpor s margine", "Radnička klasa duginih je boja" i "Hoću da volim" samo su neke od poruka koje će danas nositi učesnici povorke.

11:00 - Jadranka Miličević, izvršna direktorica Fondacije CURE, kazala je da su ovakvi događaji jako bitni zbog vidljivosti u društvu ove grupe.

"Kao i svi građani i građanke imamo pravo na slobodu i izbor, na kretanju. Želimo kazati da postojimo u bh. društvu te da želimo ovdje ostvariti sva svoja prava", izjavila je Miličević te kazala da se već osjeti napredak u ove tri godine jer su institucije bile koperativnije nego ranije.

Povorka se ove godine odvije pod sloganom "Otpor s margine", a nakon polaska iz parka Safeta Isovića šetnja će se nastaviti ulicama Koševo i Maršala Tita prema Trgu BiH.

Učesnici Povorke morali su ispuniti epidemiološke uvjete odnosno pokazati neki od sljedećih dokumenata: negativan PCR test (ne stariji od 72 sata), negativan antigenski test (ne stariji od 24 sata), potvrdu o prebolovanom koronavirusu (ne stariju od šest mjeseci), potvrdu o primljenoj vakcini (stariju od 14 dana), potvrdu o revakcinaciji.

Na zahtjev organizatora, Ministarstvo saobraćaja KS dalo je saglasnost za privremenu izmjenu režima saobraćaja od 7 do 14 sati u 37 ulica.