Nastavljena borba u Tuzli
0

Raste napetost između rudara i uprave Kreke: Dok pljušte tužbe, radnike šalju na čekanje

A. K.
Direkcija Rudnika uglja Kreka u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Direkcija Rudnika uglja Kreka u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Borba između uprave Rudnika uglja Kreka i Sindikalne organizacije rudara poprimila je nove razmjere, s obzirom na to da je počeo obračun putem Općinskog suda u Tuzli.
Nakon što je Općinski sud u Tuzli izdao zabranu održavanja generalnog štrajka rudara uprava Rudnika uglja Kreka posegnula je za novim potezom, kojim se od danas na privremeni prekid rada, odnosno takozvano čekanje, šalje 111 zaposlenika.

Iz uprave su ranije pojasnili da je riječ o zaposlenicima koji ne djeluju u proizvodnom procesu, istaknuvši da je odluka donesena uzimajući u obzir da je ovo društvo u prvoj polovini 2021. godine poslovalo negativno u iznosu od okvirno 13 miliona te da se trenutno suočava s privremenim zastojem u proizvodnji, koji posljedično uzrokuje i pad prihoda.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, zaposlenici su o tome da odlaze na čekanje obavješteni jučer u poslijepodnevnim satima, a nakon što su se njihova imena našla na oglasnoj ploči uslijedili su novi koraci Sindikalne organizacije rudara.

Naime, sindikat ne sjedi mirno te su pripremili tužbu protiv uprave rudnika, uz obrazloženje da spomenuta odluka o slanju zaposlenika na čekanje treba biti stavljena van snage.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Sindikalni odbor Sindikalne organizacije Rudnika Kreka u Tuzli smatra da je po istom rješenju (rješenje o zabrani održavanja štrajka, op.a.) poslodavcu onemogućeno da stavi u primjernu odluku o prekidu rada u društvu, jer je ona predmet spora", naveli su iz sindikata rudara.

Također, sindikat od nadležnog suda zahtijeva da ispita usklađenost sporne odluke s kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i pravilnika o radu Rudnika uglja Kreka.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iz sindikata su naveli i da će uputiti zahtjev Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da, u skladu s obavezama koje ima, socijalnim partnerima u rudniku osigura sve uslove za kvalitetan izbor saziva mirovnog vijeća, kako bi se kroz postupak mirnog rješavanja nastalog spora usaglasilo najkvalitetnije moguće rješenje, u skladu s važećim zakonskim propisima.

O nezakonitosti odluke sindikat je također upozorio i vršioca dužnosti generalnog direktora Rudnika Kreka Huseina Trumića, kao i prokuristu Adila Bašića, navodeći da će oni biti direktno odgovorni za štete koje će neminovno nastupiti preduzeću usljed tužbi radnika, koje su predmet navedenih nezakonitih odluka". Također, naveli su i da spomenuti van snage stave spornu odluku.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S druge strane, podrška tuzlanskim rudarima počela je stizati i od ostalih kolega, a pisanim putem uz njih su stali komorati iz Zenice.